Фабер: Акциите в САЩ поевтиняват от повече от година

Възстановяването на американската икономика е спорно, твърди инвеститорът

Снимка: Jonathan Fickies/Bloomberg Снимка: Jonathan Fickies/Bloomberg

Факторът „Китай“ тежи върху американския пазар и един популярен анализатор очаква ситуацията да става още по-лоша, пише Yahoo Finance. По думите на Марк Фабер, редактор на Gloom, Boom & Doom Report, акциите са започнали низходящото си движение още преди повече от година, въпреки че през май 2015 станахме свидетели на рекордни върхове.

"Анализаторите, стратезите и икономистите, които са засегнати от ситуацията в САЩ сега обвиняват Китай за спада на пазара. В действителност повечето акциите започнаха да поевтиняват през ноември 2014", коментира Фабер от Тайланд.

Когато S&P 500 достигна рекордно равнище от 2 134,72 пункта на 20 май 2015, само 32 дружества от индекса бяха на 52-седмични върхове. Но няколко месеца преди това, на 28 ноември 2014, общо 148 фирми удариха техните 52-седмични максимуми.

Фабер постави под въпрос идеите, че американската икономика се възстановява. Той видя мечите движения в няколко сектора като доказателство, че САЩ имат проблеми.

"Повечето строители са надолу с повече от 20-30%", каза той. "Защо GM спада с повече от 20%? Защо повечето акции на Нюйоркската фондова борса са надолу с по повече от 20%? Това е така, тъй като перспективите за печалби са ограничени и тъй като икономическата експанзия в САЩ се забавя".

"В момента щях да бъда изненадан, ако има растеж при всички (сектори – бел. ред.) в САЩ", изтъкна Марк Фабер.

Последни новини
Още от Начало