400-те най-богати хора в света изгубиха $194 млрд. за седмица

Един от най-големите губещи е основателят на Amazon.com Джеф Безос

Снимка: Peter Foley/Bloomberg Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Фондовите пазари записаха най-лошото начало на нова година от век и това оказа влияние върху състоянието на 400-те най-богати хора в света. Само в първата търговска седмица на годината богаташите загубиха почти 194 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

Пазарите започнаха годината с големи загуби, след като инвеститорите се фокусираха върху забавящата се китайска икономика и продължаващия спад на цената на петрола.

Всъщност и 2015 започна лошо за най-богатите хора на планетата. В първите пет търговски дни на изминалата година загубите им обаче бяха почти пет пъти по-малки - в рамките на $29 млрд., пише Investor.bg.

Общото състояние на 400-те най-богати хора на света вече се оценява на около 3,7 трлн. долара, спрямо $4 трлн. в края на миналата година. Дори и с намалението общото състояние на богаташите е съизмеримо с брутния вътрешен продукт на Германия.

Един от най-големите губещи се оказа основателят на Amazon.com Джеф Безос, който беше един от най-добре представилите се милиардери през 2015. Само за пет дни той загуби към $6 млрд. заради обезценката на акциите на компанията му. Това представлява над 10 на сто от състоянието на Безос.

Карлос Слим загуби $5,7 млрд. от своето състояние, а Бил Гейт с - $4,5 млрд. в първата седмица на 2016.

Годината обаче не започва само със загуби - 11 милиардери от списъка с 400-те най-богати хора на планетата реализираха печалба. Сред тях са акционерите в Wal-Mart, чиито акции поскъпнаха с малко над $2 за акция.

Последни новини
Още от Начало