НАП ще излезе с указания за данък уикенд до края на януари

10-годишната погасителна давност ще се прилага автоматично

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

До края на януари НАП ще излезе с указания за това как ще се прилага т. нар. данък "уикенд", съобщи Росен Иванов от приходната агенция на пресконференция в петък. Този т. нар. данък предвижда частично възстановяване на ДДС на фирмите, в които автомобили и недвижима собственост се ползват и за лични нужди. За първи път новият ред ще се приложи в декларациите по ДДС за януари, които се подават до 15 февруари.

Изискването за подаване на специални декларации за използване на фирмени активи за лични цели отпадна при гласуването на промените в Закона за ДДС, но остана възможността НАП да изиска корекция на ползван данъчен кредит, ако стоката или услугата не се използват за извършване на облагаеми доставки. В проекта за промени в правилника за ДДС бе предвидено личното ползване да се обявява с месечните справки-декларации по ДДС. Този правилник все още не е одобрен и не е сигурно дали това ще остане. Засега намеренията на НАП са да уреди този въпрос с указание, а не в правилника.
Възловият въпрос е по кой критерий да се изчислява степента, в която стоките са използвани за лични цели. От НАП признават, че това е въпрос на правна сигурност. Те са изпратили запитване на приходите агенции в останалите страни от ЕС за това как те третират придобити коли и други фирмени активи с приспаднат ДДС, ако са били използвани и за фирмени, и за лични нужди. До края на месеца НАП ще излезе с указания за счетоводното отчитане на данъка и примери за определяне на дела на личното ползване.

Механизмът за облагане с ДДС на личната употреба на корпоративни активи съществува в целия ЕС и от 15 години и у нас не се признава данъчен кредит, ако активът не се използва за извършване на облагаеми доставки, обясниха Росен Иванов и говорителят на НАП Росен Бъчваров. Това се прави, за да могат фирмите да бъдат сигурни, че при ревизия инспекторите няма да оспорят начина, по който те са избрали да отчетат дела на личното ползване, например, ако говорим за леки автомобили - на база изминати километри или на база времетраене, поясни Иванов, който е шеф на дирекция „Данъчно-осигурителна методология” в НАП.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира в интервю за Bulgaria ON AIR въвеждането на данък „уикенд“. Според него това не е нов налог. При събирането му ще се разчита на добросъвестността на данъчно задължените лица, уточни министърът. Те ще посочат кои активи ползват за лични нужди. 

Иванов обясни също автоматичното прилагане на 10-годишната погасителна давност. Това е един от новите моменти в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Досега погасяването на правото на кредитора да изисква принудително изпълнение отпадаше, след като длъжникът изрично заяви волята си, сега НАП служебно ще отписва тези дългове. Но практиката показва, че длъжниците рядко са отправяли такова искане към НАП. Част от лицата, засегнати от промяната, отдавна не съществуват или нямат имущество, към което да се насочи принудителното изпълнение, обясни Иванов. Това не означава опрощаване на задълженията, а само, че държавата няма да ги събира принудително. Няма промени по отношение на петгодишната давност.

Промените в ДОПК освен това предвидиха отпадане на поканите в хода на принудителното изпълнение срещу длъжник. Поредността на погасяване на местните данъци и такси се изравнява с тази за останалите данъци и осигуровки, като първо може да се погаси най-старото задължение.

Сред другите нови моменти в тазгодишната данъчна кампания е възможността и едноличните търговци да подават отчетите си в НСИ с ПИК, издаден от НАП, както и данъчното облекчение за родители с деца. Не е ясно колко от тях са в чужбина, признават от агенцията.

Около 1 милион родители на деца до 18 години имат право да намалят данъка си, съобщиха от НАП. Хората, работещи на трудов договор, можеха да изберат да ползват облекчението чрез работодателите си, които да го отразят при изчисляването на декемврийските заплати. Само единият родител може да се възползва от облекчението. Тези, които не са подали декларация пред работодателя си в срока до 31 декември, трябва да подадат декларация, дори ако работят само на трудов договор. Около 200 000 родители вече са уведомени с писма. Срокът изтича заедно с годишната данъчна декларация, която тази година се подава до 3 май 2016.

Родителите имат право да приспаднат данъчната си основа с 200 лева, ако имат едно дете, с 400 лева за две деца и 600 лева за три и повече деца. Това означава, че родител с едно дете ще спести 20 лева годишно. Ако детето е с увреждания, данъчната основа се намалява с 2 хиляди лева.

Последни новини
Още от Новини