Решенията на Фед поставят под натиск облигациите

BlackRock предвижда доходността на 10-годишните американски ДЦК да достигне 2.75%

Лари Финк, изпълнителният директор на BlackRock. снимка: Chris Goodney/Bloomberg Лари Финк, изпълнителният директор на BlackRock. снимка: Chris Goodney/Bloomberg

BlackRock Inc., най-големият управител на фондове в света, заяви, че облигациите ще са под напрежение през 2016 с повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв.
Двама президента на регионалните банки на Фед - Лорета Местър от Кливланд и Джон Уилямс от Сан Франциско, отхвърлиха тревогите за спадащите цени на акциите през първия борсов ден от годината и казаха, че ръстът на американската икономика е на солидна основа. Фючърсните контракти показват, че инвеститорите поддържат залозите си, че централната банка ще увеличи ключовата си лихва през 2016, дори след като китайските акции дадоха начало на понижения в целия свят в понеделник.

"Ние също очакваме облигациите да продължат да се мъчат през 2016 като лихвените проценти се покачват на база на затягането на паричната политика на Федералния резерв и известно стабилизиране на инфлационните очаквания, коментира главният стратег за световните инвестиции на BlackRock Ръс Кьостерих в доклад от понеделник. Компанията управлява 4.5 трилиона активи.
Доходността на 10-годишните американски облигации се промени слабо на 2.25% в 2:56 p.m. в Токио, според данни от Bloomberg Bond Trader. Тя ще се повиши до 2.75% в края на годината според Кьостерих.
ДЦК на САЩ осигуриха възвращаемост от 0.9% през 2015, докато показателят за глобалния суверенен дълг загуби 2.5%, според Bloomberg World Bond Indexes. (Индексът BGSV се понижи от 109.2 на 106.6 в края на 2015 - б.р.)

Търговията с акциите от китайския CSI 300 бе спряна в понеделник след спад със 7 процента и инвеститорите натиснаха надолу цените на активите в целия свят. Китайският индекс падаше и във вторник, но в крайна сметка затвори с ръст от 0.3%. Европейските борси отвориха на зелена територия към 10 часа българско време.

"Фундаментът на американската икономика остава много силен", коментира Местър в понеделник в интервю за телевизия Bloomberg. "Ще има волатилност на пазарите. Това е част от природата на финансовите пазари", каза Местър, която ще има право на глас при решанията за паричната политика тази година. (Четирима от 12-те члена на FOMC са представители на регионалните банки, които се ротират - б.р.)
Уилямс, който няма да гласува до 2018, също омаловажи понижението на пазарите, казвайки, че очаква безработицата да падне под сегашното ниво от 5% и инфлацията да започне да се връща към целевото ниво от 2% тази година. Инфлацията, измерена с потребителските цени, бе близо до нулата през 2015.
"Ние сме, по отношение на повечето останали страни, в много добро състояние, отчасти защото предприехме много агресивни действия на паричната политика и други действия, за да върнем икономиката в релси", коментира Уилямс пред CNBC.
Има 92% вероятност, че Фед ще повиши лихвите поне веднъж през 2016, след като направи първото си повишение през декември, показват фючърсните контракти. Шансът за това бе 93% на 31 декември.

Последни новини
Още от Препоръчани