Тайвански дет метъл певец в политическа битка

Стивън Енгъл от Bloomberg с репортаж за Фреди Лим - фронтмен на най-голямата метъл банда в Тайван - за бъдещето на страната

Фреди Лим, Chthonic Фреди Лим, Chthonic

Стивън Енгъл, Bloomberg: Най-точното му определение може би е фолк-метъл, представящ бурното минало на Тайван – окупиран от Япония, във война с Китай, музикално трансформиран от поляризираните тревоги на деня. Фреди Лим е не само фронтмен на най-голямата метъл банда в Тайван Chthonic, но също и нов глас на политическата сцена, работещ за почтен, егалитарен и рано или късно независим Тайван.

Фреди Лим, New Power Party: Повечето тайванци – над 80% - смятат Тайван за страна, различна от Китай, но не искат и да го изключат напълно. По някакъв начин искат Китай да защитава свободата и демокрацията ни, но постепенно да станем нормална държава.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Знаете, че Китай никога няма да разреши независимост. Смятате ли, че конфликтът с Китай е неизбежен, ако продължите по този път?

Фреди Лим, New Power Party: Може би. Но всяка демокрация изпитва трудности.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Всъщност Лим израства про-Гоминдан и настроен за обединение с Китай, но се разочарова от разширяващата се неравнопоставеност. Сега се е прицелил в законодателния пост на силен член на управляващата партия Гоминдан като кандидат за промяна от ново поколение.

Фреди Лим, New Power Party: Гоминдан все още съществува и в действителност е най-голямата катастрофа. Не искат да чуят хората.

Дарис Чан, поддръжник New Power Party: Чувствам, че гласът на хората се чува все повече. Повечето тайванци са израснали под японска власт – поколението на бабите и дядовците им, под управлението на Гоминдан – поколението на родителите им, докато моето поколение расте като тайванци, в демократично общество.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Кандидатът за президент на управляващата партия Ерик Чу казва, че разбира хората.

Ерик Чу, партия Гоминдан: Трябва да направим реформи. Казват ми, че не съм красив колкото Том Круз. Отговарям: „Добре, а какво ще кажете за Том Ханкс във „Форест Гъмп“ - тичай – независимо от резултата – просто тичай.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Но може би е прекалено късно – прогнозите са за съкрушителна победа за опозицията и дори Чу започна да повтаря мантрата „Мисията невъзможна“. Точно това прави Фреди Лим – тича. Но очаква да победи. Историята може и да не е на негова страна, но поне младите хора и хевиметълистите в Тайван са.

Последни новини
Още от Новини