Камерън обеща помощ на пострадалите от наводненията

Правителството бе критикувано заради липса на мерки за превенция на бедствията

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания в реч на CBI. 9 ноември 2015. Лондон. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания в реч на CBI. 9 ноември 2015. Лондон. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Камерън обеща да помогне на семействата, засегнати от наводненията в северната част на Великобритания, съобщи Bloomberg.

Премиерът на Великобритания каза, че устойчивото икономическо управление дава на правителството повече възможности да помогне на засегнатите домакинства. Така Камерън отговори на нарастващата критика за липсата на адекватни мерки за защита от бедствия.

"Поради компетентното ни управление на икономиката, не само можем да управляваме необходимата защита от наводнения, спешни услуги и подкрепа, но сме достатъчно гъвкави в разходите", каза Камерън в статията за сайта на Консервативната партия, публикувана в петък, на 1 януари 2016.

"Затова когато сме изправени пред безпрецедентни и неочаквани наводнения, можем да осигурим помощ на семействата, когато имат нужда от нея".

Хиляди домакинства в Северна Англия и Шотландия трябваше да се евакуират или останаха без електричество, заради повишаващото се ниво на водите в последните седмици. Защитните диги бяха заляти.

Камерън и канцлерът Джордж Осбърн бяха подложени на критики от опозиционните партии, че не влагат достатъчно средства за защита от бедствия, след като по Коледа се изляха поройни дъждове и синоптиците предвиждат още силни валежи.

Според доклад на KPMG LLP проливните дъждове са нанесли на икономиката щети за около 8,6 млрд. долара.

"Камерън и Осбърн пренебрегнаха червената лампичка", написа Саймън Рен-Люис, професор по икономика в Оксфорд и един от съветниците на лидера на лейбъристите Джереми Корбин в блог в сряда.

В него той посочва като причина за наводненията намаленото финансиране на местните общности в защити от бедствия.

"Бяха направени икономии, които  нямат икономически смисъл и сега имаме разходи, които ще стигнат милиард и много засегнати хора".

 

Новогодишното обръщение

Докато темата за помощта за засегнатите от наводненията беше една от основните в новогодишното послание на Камерън, той се фокусира и върху необходимостта от социална реформа и повтори обещанието да увеличи броя на собствениците на жилища и да се справи с причините за бедността.

Камерън говори и за борбата с екстремизма чрез подобряване на интеграцията в отговор на планираното преразглеждане на мерките тази година.

"Тази година ще се насочим към образование, обучение, работни места, намаление на данъци, здравеопазване и настаняване за хората в нужда", каза Камерън.

"Ще положим усилия и никой да не остане извън подема във Великобритания, за да направим 2016 година на промяната за нашата страна".

От Свенджа О'Донъл, Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини