Руският финансов министър допусна по-евтин петрол

Прогнозата за 2016 бе понижена от 50 на 40 долара за барел

Кремъл. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Трябва да бъдем готови за всяко развитие на цените на петрола, като нашите оценки за следващата година са около 40 долара за барел за нуждите на бюджета, заяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов в сряда в интервю за телевизия Россия 24. Неговото министерство ще подготви предложения за преразглеждане на фискалните планове в края на първото тримесечие, ако ситуацията не се промени, каза той. Бюджетът за 2016, подписан от президента Владимир Путин, по-рано този месец, се основава на средна цена на петрола от 50 долара за барел, припомня Bloomberg.

Русия, най-големият износител на енергия в света, е изправена през намаляване на бюджетните приходи, като санкциите на САЩ и ЕС ограничават достъпа й до глобалните финансови пазари.

Саудитска арабия, главният конкурент на Русия, вероятно ще използва цена от 29 долара за барел в своя бюджет за 2016, според оценки на базираната в Риад Jadwa Investment. Кувейт ще използва цена от $30 за барел, според вестник Alrai.

Цената на Брент, която се използва за определяне на основната експортна марка на Русия, се понижи с 1.6% до $37.18 за барел в 10:41 a.m. в Лондон.

Руското правителство ще поддържа бюджетен дефицит от не повече от 3% от БВП, след недостиг от 2.8-2.9% тази година, според Силуанов.

Ниските цени на енергоносителите принудиха правителството на Путин да използва 35.5 млрд. долара от своя Резервен фонд, един двата суверенни фонда, за да покрие бюджетния недостиг тази година. Силуанов предупреди, че Русия рискува да изчерпи както този фонд, така и Националния фонд за благосъстояние в рамките на 16-24 месеца, ако разходите не бъдат съкратени.

Последни новини
Още от Начало