Правителството се готви за съдебни дела с американските ТЕЦ

Кабинетът възложи да се наемат адвокати във връзка с бъдещи арбитражни и съдебни дела

снимка: Велко Ангелов/Блумбърг снимка: Велко Ангелов/Блумбърг

Правителството възложи на министъра на финансите да проведе преговори и да наеме адвокатските дружества „Уайт енд Кейс“ и „Арнолд енд Портър“ да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията с „Ей И Ес-3С Марица Изток 1“ ЕООД и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД. Двете т. нар. американски централи имат договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, които бяха предоговорени през април 2015, но договореното общо намаление на цената с 1 млрд. лева до края на срока на договорите още не е влязло в сила.

Основание за решението са сключените през декември 2013 г. рамкови договори за процесуално представителство с двете кантори, а те ще бъдат наети във връзка с "бъдещи международни арбитражни и съдебни дела, както и свързаните с тях съдебни производства", пише в съобщението на правителствената пресслужба. От него не става ясно какво ще стане с договореното през април намаление на цената. То зависеше от покриването на задълженията на НЕК към централите, но не може да влезе в сила, тъй като БЕХ не успява да си осигури кредит, с който да осигури ресурс на дъщерното си дружество да се разплати. Договорите с двете централи изтичат през 2026 и 2024 г.

Срокът за влизане в сила на споразумението между НЕК и ТЕЦ  „Ей И Ес-3С Марица Изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" бе удължен до края на февруари 2016.

"Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане.", пише в съобщението на кабинета.

Припомняме, че през ноември Патриотичният фронт внесе законопроект, който предвижда прекратяване на дългосрочните договори с двете централи срещу заплащане на компенсация (по оценки поне 3 млрд. лева) за направените инвестиции. Освен това още предишното правителство поиска Европейската комисия да се произнесе дали преференциалните цени, които надхвърлят значително стойностите на свободния пазар, са непозволена държавна помощ. Решение по този случай няма.

Едно усложнение са особените залози по дългосрочните договори, които са върху вземанията за продадена електроенергия чрез ЕРП-тата, договорени преди повече от 10 години.

 

Последни новини
Още от Начало