Китай e забранил на чужди банки да търгуват с юани

Централната банка е наложила 3-месечната забрана на поне две финансови институции

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай е забранил на поне две чужди банки да извършват трансгранични финансови операции с юани до края на март, посочват пред Bloomberg хора запознати с въпроса.

Централната банка на Китай е наложила 3-месечна забрана за уреждане на сделки в юани в чужбина във вторник, изтъкват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да говорят публично по въпроса. Мярката идват в отговор на широко разпространената практика от страна на финансовите институции да купуват валута в Хонконг и да я продават в Шанхай, печелейки от разликата в обменните курсовете на двата юана – този за използване на територията на Китай и другият, който се използва в чужбина.

Валутата отстъпва с 1,7% в Хонконг спрямо Шанхай до най-ниското си ниво от 7 септември. Разликата нарасна до повече от 2% веднага след девалвацията на 11 август. В отговор китайските валутни резерви се сринаха с повече от $400 млрд. през тази година, тъй като централната банка изкупуваше юани, за да спре спада.

"Някои банки по-рано трябваше да бъдат санкционирани за извършване на сделки между двата пазара", каза Суан Тек Кин, икономист в United Overseas Bank Ltd в Сингапур. "Ако Китайската централна банка вижда, че търговията не е манипулирана, тя най-вероятно ще ви позволи да продължите. Ако подозира манипулации, ще иска да ви ограничи. Това, което те искат да видят е естествено движение на курсовете на двата юана".

През миналата седмица Китайската централна банка разпореди преустановяването на ликвидацията на спот позиции за клиенти. Тежката мярка бе краткосрочно решение на проблемите с разпродажбите по-рано през годината.

Последни новини
Още от Начало