Улюкаев: Проблемът на Русия е волатилността на рублата

Резките изменение във валутата водят до нестабилност на руския бизнес, посочва икономическият министър

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Проблемът на руската икономика е високата волатилност на рублата, към която все още не са се адаптирали руските компании. Такова становище в интервю за телевизионния канал "Русия 24" изрази министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев.

"Проблемът не е, че има високи или ниски валутни курсове. Проблемът не е дали долара е 30 или 70 рубли, а че той се различава значително: в началото на годината имахме данни, близки до днешните - около 60 рубли за долар. След като тя беше близо до 40, а сега отново спадна до 70, каза Алексей Улюкаев. Това тук е по-голяма волатилност, към която все още не винаги сме в състояние да адаптираме нашата дейност".

Спадът на рублата започна през втората половина на 2014, когато през юни и декември руската валута отстъпи спрямо долара с 2,2 пъти. Въпреки това в началото на февруари 2015 рублата поскъпна спрямо долара с 30%. През май доларът спадна няколко пъти под 49 рубли, но след това американската валута се върна към растеж. От средата на май до наши дни доларът от 49 рубли за 72 рубли.

Последни новини
Още от Начало