13% бюджетен дефицит в Саудитска Арабия през 2015

Разходите ще надвишат приходите с 98 млрд. долара

Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg

Саудитска Арабия очаква да отчете бюджетен дефицит от 367 млрд. риала (98 млрд. долара) през 2015, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление от министерството на финансите. Разходите през годината се оказват повече от планираното, а приходите спадат заради срива в цените на петрола.

До края на годината разходите ще бъдат 975 млрд. риала, което е с 13% над целевото ниво. Реалните приходи ще възлизат на 608 млрд. риала. В началото на годината режимът очакваше стойността им да бъдат 715 млрд. риала. 

Все още няма официални данни за дефицита като дял от БВП, но според Алп Еке, главен икономист в National Bank of Abu Dhabi стойността е 16%. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха дефицит от 20% от БВП.

„Икономическият съвет работеше, за да подсили ефективността на приходите, които не идват от износа на петрол и предотврати дефицит от около 500 млрд. риала“, заяви Хинди ал Сухайми от министерството на финансите пред журналисти в Рияд.

Дефицитът през следващата година се очаква да се свие до 327 млрд. риала (87 млрд. долара), пише Investor.bg. Разходите ще паднат до 840 млрд. риала, а приходите ще се свият до 513,8 милиарда риала. Това е първият бюджет при управлението на крал Салман, който пое властта през януари, и при Икономическия съвет, оглавяван от неговия син – все по-влиятелния принц Мохамад бин Салман. Сривът в цените на петрола сви приходите от износ на петрол и това накара властите в Рияд да емитират държавни облигации за пръв път от близо десетилетие.

През първите няколко месеца от управлението си администрацията на крал Салман въведе реформи в традиционно тромавата монархия, като например сливане на министерства. Заради евтиния петрол режимът се фокусира върху икономически реформи, като местните медии пишат за „национална програма за трансформация“, която ще бъде обявена през януари. Властите планират поетапно да намалят субсидиите за горивата, електричеството и водоснабдяването, пише в проектобюджета за 2016.

Последни новини
Още от Начало