Разочароваща Коледа за търговците в САЩ

Ръстът на продажбите в последния уикенд преди празника се очаква да бъде едва 3,1%

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американските търговци на дребно вероятно няма да успеят да покрият дори и най-скромните си прогнози за продажбите преди Коледните празници, пише Investor.bg, позовавайки се на Reuters. През тази година "супер съботата", съботата преди Коледа, не оправда името си, посочват анализатори.

През миналата година в този ден търговските вериги в САЩ записаха рекордни приходи от продажбите, които надминаха дори и тези от "Черния петък", когато започват разпродажбите в страната. В последните години се наблюдава тенденция за пазаруване в последния момент преди Коледа.

През тази година ръстът на продажбите в последния уикенд преди Коледа обаче се очаква да бъде в рамките от 3,1 на сто, което се разминава, макар и с малко, от предварителните прогнози за увеличение от 3,2%. През миналата година увеличението беше в рамките на 4,1%.

Като цяло прогнозите на Националната федерация на търговците на дребно в САЩ очакват ръст на оборотите - в магазините и онлайн търговията, през годината от 3,7%.

Анализатори коментират, че все още повечето потребители купуват само най-необходимото и това се отразява върху продажбите. През миналата година рекордните продажби в последните дни се дължеше основно на спестени пари - резултат от по-евтините горива.

През тази година ще има значителен ръст на онлайн продажбите около Коледа - с 11% до $95,5 млрд. Като цяло електронната търговия държи около 10% от оборотите в продажбите на дребно в САЩ през годината. В периода ноември-декември обаче делът им се увеличава до 14 на сто.

Последни новини
Още от Начало