Промените в МВР ясни в началото на 2016

Продължавам да смятам, че има какво да се направи с бюджета на това ведомство, заяви Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов. Финансовият министър Владислав Горанов.

Министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще коментират другата седмица промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), които ще бъдат внесени в началото на 2016. Това каза финансовият министър пред журналисти по време на заключителна за годината пресконференция, провела се в Министерството на финансите днес, съвместно с Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, пише БТА.

„Не споделям мнението, че при преминаване от първа към трета категория труд на служителите на МВР трябва да се изплащат обезщетения - това няма житейска и икономическа логика“, отговори Горанов, запитан дали е съгласен, че на служители в МВР трябва да се плащат обезщетения при реформа на ведомството.

„Няма прекратяване на трудови правоотношения, просто осигуряването на тези служители ще бъде насочено към ползваната от всички нас трета категория труд“, допълни министърът.

Той заяви, че другата седмица с Румяна Бъчварова ще коментират изменения в Закона за МВР, които ще бъдат внесени в началото на следващата година.

„Продължавам да смятам, че има какво да се направи с бюджета на това ведомство“, допълни Владислав Горанов, цитиран от Investor.bg.

„Искам да върнем доверието на хората във финансовата система, защото то ерозира след фалита на КТБ. Целта ми е да стабилизираме българските финанси и да не трупаме нови дългове. Ако правителството изкара мандата си, ще имаме балансиран бюджет“, каза още Горанов по отношение на държавните финанси.

„Това, което правим, не е насочено срещу хората, ние работим в полза на обществото. Не обещавам, че ще станем по-комуникативни, но ще бъдем предвидими и всяко едно решение ще бъде подложено на сериозен дебат“, подчерта Горанов.

Той коментира и приетата емисионна политика за 2016, която предвижда максимален размер на държавния дълг, който може да бъде поет, от 5,3 млрд. лв, като до 3,9 млрд. Лв от сумата ще може да се емитира на международните финансови пазари.

„Наблюдаваме международните пазари и когато преценим, ще емитираме дълг“, каза още Горанов, без да дава подробности за датите и за размера на облигациите, които държавата ще пусне в продажба.

Министърът на финансите намекна и за ревизия на икономическия растеж през 2016.

„Ръстът на икономиката е с възходящ тренд. През пролетта предстои актуализация на тригодишната бюджетна прогноза и там ще решим дали ръстът на БВП за 2016 ще е 2,1 на сто, както е заложено сега или ще е по-голям“, добави той.

Общините ще завършат 2015 със 150 млн. Лв неразплатени разходи. Това ниво е почти без промяна за последните няколко години, каза заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, който също участва в пресконференцията.

Последни новини
Още от Начало