Горанов: Дефицитът е 2,5-2,6% през 2015

Събираемостта на данъците е с 1,6 млрд. лв. по-добра тази година, отчита министърът

Владислав Горанов. Владислав Горанов.

Дефицитът по консолидираната фискална програма за тази година ще бъде в рамките на 2,5-2,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), а не заложените консервативно 3,3 на сто. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов по време на заключителна за годината пресконференция, провела се в Министерството на финансите днес, съвместно с Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, пише БТА, цитирана от Investor.bg.

Финансовият министър разкри, че през 2016 ще предложи законодателни промени за финансово оздравяване на общини.

„През следващата година ще се съсредоточим върху ефективността на публичните разходи. Добрият финансов министър не е добрият финансов министър, а този който консервативно ви дава вашите пари“, каза Горанов и подчерта, че вече се доближаваме до ръст на БВП от почти 3% през 2015, което е психологическа граница.

„Водим трудни дебати за ролята на държавата в преразпределението на доходите. Сегашният модел предполага ниско ниво на облагане и ниска роля на държавата за преразпределение. При ниски данъци държавата ще има слаба роля, но хората сами ще вземат решение как да харчат изкараните от тях пари“, каза финансовият министър.

„Мандатът на правителството започна работа сред тежка политическа ситуация, свързана със сериозни сътресения във финансовата система. Най-голямото предизвикателство беше да се справим с последствията от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Намерихме начин да разплатим гарантираните влогове в банката“, подчерта Горанов.

Новата година започна динамично, като Фондът за гарантиране на влоговете в банките успя да изплати 3,25 млрд. лв., припомни финансовият министър.

„През 2015 г. успяхме да пласираме емисии книжа с дълъг матуритет на международните пазари. Възползвахме се от сравнително добрата атмосфера на международните финансови пазари при ниска доходност, която показа и доверието в правителството“, каза Горанов, който припомни за емитирането на най-големия дълг в историята на България през март тази година.

Той изрази съжаление, че местните избори не са позволили определени теми да се повдигнат без политически дебат.

„Полемиката за 2-процентния данък на доходите за физическите лица, които да събират общините, беше част от него. Тази тема не се е изчерпала, защото приходната част на много от общините е ниска и недостатъчна. Ще повдигна въпроса за промяна в Закона за публичните финанси, който да регламентира механизъм за финансово оздравяване на общини и за действия при финансови проблеми“, каза Горанов.

„Има общини, където разходите са до три пъти над приходите. Когато общинският съвет или кмет на дадена община сметнат, че се нуждаят от помощ от правителството, да изчислят от колко пари се нуждаят и да влязат в оздравителен режим“, допълни той.

Събираемостта на данъците е с 1,6 млрд. лв. по-добра тази година, каза изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов. Над 550 млн. лева са повече събраните приходи от акцизи, което е ръст от 12%, допълни директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Последни новини
Още от Начало