Турската централна банка запази лихвата

Лирата поевтиня с 0.9%

Лира. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Лира. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Централната банка на Турция неочаквано остави лихвите без промяна и заяви, че ще започне опростяването на своята  парична политика по-късно. Прогнозите бяха тя да последва Федералния резерв и да повиши лихвите. Но тя запази репо лихвата на 7.5%, както и останалите две ставки.

Пазарът очакваше да започне прехода си към единствен лихвен процент днес, премахвайки сложната парична политика, която въведе след световната финансова криза, информира Bloomberg. Сам управителят на банката Ердем Башчъ заяви пред октомври, че e разумно повишението да започне на първото заседание след вдигането на лихвите на Федералния резерв. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бяха банката да повиши едноседмичната репо лихва, едната от трите бенчмаркови лихви при сегашната система, до 8% от 7.5 на сто,а.

Гуверньорът на банката Ердем Башчъ се очаква да компенсира увеличението с коригиране на размера на паричните средства, които отпуска при всяка лихва, правейки я неутрална от гледна точка на паричната политика, коментира преди решението Бора Тамер Ялмъз, шефът на макроикономическия отдел към Зираат в Истанбул. „Очакваме едноседмичната репо лихва да бъде единственият определящ процент“, заявява Ялмъз. „Това, което не знаем, е дали банката ще опрости политиката си в един ход или това ще отнеме повече време“.

Инвеститорите критикуват сложния лихвен коридор на Турската централна банка, въведен преди 5 години с идеята да даде повече гъвкавост в условията на световна рецесия.

Лирата поевтиня с 0.9% към 2:19 часа в Истанбул. Тя е загубила 20% от стойността си през тази година, поради политическата несигурност около двата парламентарни вота, масираното изтегляне на средства от развиващите се пазари и провала на очакванията за прекратяване на огъня с търсещите независимост кюрди.

Обновена

Последни новини
Още от Пазари