Испания бяга от остеритета и заразява Европа

Социалистическото правителство може да поиска да се преразгледат целите за бюджетния дефицит

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

На фона на несигурността по отношение на политическото бъдеще на Испания след неубедителния резултат на изборите в неделя, едно нещо е ясно: целевият бюджетен дефицит на страната е в риск, пише Bloomberg.

Три от четирите най-големи партии в новия парламент обещаxa на избирателите по време на кампанията, че ще убедят Европейската комисия да облекчи бюджетните ограничения на Испания. Четвъртият, Народната партия на министър-председателя Мариано Рахой, настоява, че ще се постигнат целите, макар че тя не ги достигна в нито една от годините след встъпването си в длъжност през 2011. Очаква се испанският Бюджет 2016 да бъде в дефицит от повече от 8 млрд. евро.

Въпреки бюджетните борби Испания е аплодирана от европейските лидери, включително канцлера Ангела Меркел, за предприетите икономически мерки. Действията на правителството на Рахой практически изправиха на крака страната от 6-годишния спад. Сега Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната, може да наклони фокуса на блока далеч от фискалната консолидация.

"Има споразумение – дали официално или не – за по-бавен път на фискална корекция", каза Рубен Сегура-Кайуела, базиран в Лондон икономист в Bank of America Merrill Lynch. "Вече не сме 2012 и ЕС е по-гъвкав."

Доходността по 10-годишните облигации на Испания падна с 9 базисни пункта до 1,78% във вторник. Преди пет седмици цифрата беше 1,88%.

Социалистическото правителство може да поиска да се преразгледат целите за бюджетния дефицит на Испания, след като сметките за 2015 бъдат завършени, но ще работи ръка за ръка с Европейската комисия в хода на този процес, заяви икономическият съветник на партията Жорди Севия в интервю през октомври. "Една драматична промяна се очаква по въпроса за публичния дефицит", каза Джефри Майн, икономист в ING Bank в Брюксел.

Съседна Португалия e противоположeн хаoс, като предпочита да се придължа към бюджетния си план, приет преди изборите през октомври. Новото правителство вече заяви, че ще представи нов план през януари.

Но в краткосрочен план акцентът е Испания, като европейскитe представители се опитват да "възможно най-скоро" през януари.

"За Испания, сега ще видим какво ще решат избирателите," Московиси заяви пред репортери в Брюксел. "Но очевидно ще трябва да обсъдим испанския бюджет с новото правителство след изборите."

Последни новини
Още от Начало