"Ефектът Безос" даде тласък на Washington Post

Вестникът изпревари New York Times, след като бе купен от Джеф Безос

Джеф Безос. снимка: Peter Foley/Bloomberg Джеф Безос. снимка: Peter Foley/Bloomberg

Всеки две седмици Джеф Безос провежда едночасов конферентен разговор с изпълнителните директори на Washington Post (който той придоби срещу сумата от 250 млн. долара през октомври 2013 - б.р.). Два пъти годишно мениджърите пътуват до Сиатъл за еднодневно обсъждане на стратегията с основателя на Amazon.com Inc. И често намират в електронната си поща оплаквания на читатели, които са из били препретани без коментар от Jeff@amazon.com.

Малко повече от две години след като купи WaPo от семейство Греъм за 250 млн. долара, Безос управлява дигиталната му трансформация от стратегията до детайлите. Неговото влияние зад сцената достигна важна точка - вестникът вече изпреварва New York Times по уникални посетители.
След като Безос придоби Washington Post - в лично качество, той заяви, че няма формула за спасяване и обеща епоха на експерименти.

"Не знаех нищо за вестникарския бизнес", заяви той на медийна конференция миналата година. "Но знаех нещо за интернет. Така, заедно с финансовото спасение, което можех да предложа, това бе причината, поради която купих Поуст".

Директорите на вестника казват, че дигиталният ръст - от около 26 млн. уникални посетителя през август 2013 до 72 милиона през ноември 2015 - е резултат от няколко инициативи. Вестникът е разширил фокуса върху националното и международно покритие на новините и е назначил 70 нови журналиста, включително 50 репортера и редактори, с което броят на заетите достига 700.

Дигиталният ръст също така може да бъде обяснен с отношенията с Amazon и самия Безос. Макар той да не изразява мнения за журналистите и едва няколко пъти е влизал в нюзрума, Безос е ангажирал технологията в превръщането на вестника в задвижвана от данни компания, заявява главният информационен директор Шайлеш Пракаш. "Изпращам му линкове, за да тества. Той е любопитен и задава въпроси", обяснява той.
През септември вестникът съобщи, че абонатите на Amazon Prime могат да получат безплатен онлайн достъп до националното издание за шест месеца с опция за продължаване при 60% отстъпка. В края на миналата година WaPo предложи приложение, което е предварително инсталирано на таблета Kindle Fire.

Washington Post назначи някои инженери от Amazon и редовно обменя опит за това как да препоръчва статии на база на опита на Amazon в препоръчването на стоки на потребителите.

Но не всички решения са популярни. При Безос вестникът замрази пенсиите за някои сегашни заети. Фреди Кънкъл, съпредседател на звеното за "Поуст" в новинарската гилдия на Вашингтон и Балтимор, нарича това "мачо капитализъм". Освен това репортерите са под по-силен натиск да генерират високи нива на уеб трафика.

Докато онлайн трафика при Безос почти се утрои, печатният тираж продължава да спада. В края на септември, дневният тираж се е понижил с 18% до 340,381 бройки, откакто Безос пое контрола. Като частна компания вестникът не разкрива печалбите си, приходите или онлайн абонатите.

Репортерът Карол Леониг, който спечели "Пулицър" тази година за серия статии за Сикрет Сървиз, коментира, че вестникът е наел повече репортери, които да покриват водещите новини от деня, освобождавайки ветераните като него да правят по-задълбочени репортажи. По думите му сега има повече вълнение в нюзрума.

В новата зала, отворена този месец, голям екран показва ститистиката за посещенията на сайта в реално време. Не толкова видимо за всички, Безос препоръчва измерване и на това дали читателите предпочитат "Поуст" пред конкурентите. Така инженерите са създали програма, която взема статии от New York Times, Wall Street Journal и други медии, премахва брандовете и изследва коя статия биха предпочели читателите. Тези около 600 читателя получават малка такса за участие в проучването.

Влиянието на Безос се вижда и в малките неща. Директорите са възприели някои от изразите му, наричани "джефизми". Те говорят за намаляване на "когнитивното натоварване" и "триенето", което обезкуражава читателите. Или пък наричат прекаляването с рекламите "враждебно към читателите". Освен това Безос изисква от мениджърите да пишат дълги бележки, в които описват проектите, вместо за използват PowerPoint презентации, тъй като вярва, че разказвателното писане кара хората да мислят по-задълбочено.

Марти Барън, изпълнителният редактор на "Поуст", коментира, че моделът на управление на милиардера-собственик вероятно не може да бъде повторен в публично-притежавани новинарски компании, която са под натиск да покрият финансовите очаквания на Уолстрийт. "Ако се опитвате да подобрите финансовите си резултати тримесечие за тримесечие, ще бъде много трудно да го направите", обяснява Барън.

Последни новини
Още от Анализи