Тръмп: Aмериканският икономически балон e пред спукване

Кандидат-президентът осъди фискалната политика на собствената си партия

Доналд Тръмп Снимка:  Ruth Fremson/Pool via Bloomberg Доналд Тръмп Снимка: Ruth Fremson/Pool via Bloomberg

Милиардерът Доналд Тръмп вижда черни облаци да се извисяват над американската икономка. И ако ще вали, иска дъждът да падне докато президентът Обама е още в Белия дом, пише Bloomberg Politics.

„Помните ли думата "балон"? Тук я чухте за първи път”, каза кандидатът, който води в надпреварата за Републиканската номинация пред 1 200 души на събрание в Сидър Рапидс, Айова. „Не искам да звуча груб, но се надявам, че ако ще се пука ще бъде сега, а не два месеца след като новият кабинет встъпи в длъжност.”

Безработицата намалява и на 16 декември Федералният резерв повиши основния си лихвен процент за първи път от 2006, след като реши, че американската икономика се справя достатъчно добре, за да понесе хода.

„Няма да бъде красива картинка”

„Може да се намираме в балон - той може да се пукне, а това няма да е красива картинка”, заяви Тръмп. „Пазарът направи големи отстъпления през последните няколко седмици. Може да сме в голям дебел балон и ако конструкцията от карти се срути, то това ще бъде проблем.”

Гуруто по недвижими имоти също критикува републиканците в конгреса заради това, че одобриха новоприет план за разходи на стойност $1.1 трлн., който получи надпартийна подкрепа.

„Не можах да повярвам, че го направиха”, каза кандидат-президентът. „Републиканците трябваше да го спрат.”

Тръмп нарече бюджетът „трагедия” и критикува задлъжнялостта на САЩ. „Ние печатаме пари”, каза той. „Задлъжняли сме както никога досега.”

Последни новини
Още от Новини