Петришки: Турската централна банка също повиши лихвите

Повишението от 0.24% до 0.49%, каза анализаторът.

Делян Петришки Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Делян Петришки Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Централната банка на Турция повиши лихвения процент, който плаща върху задължителните резерви, деноминирани в американски долари. Това каза в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Делян Петришки. Той говори за траекторията в политиката на централните банкери на Турция, както и за представянето на икономиката и пазарите в югоизточната ни съседка. На това решение се гледа като на първата стъпка към затягане на паричната политика. Нещо, за което редица инвеститори се надяват, че ще се случи на заседанието на банката през следващата седмица, допълни той, позовавайки се на Investor.bg.

Освен за задължителните резерви, турската централна банка повиши лихвата и върху резервните опции и свободните резерви от 0.24% до 0.49%, заяви анализаторът.

Публикуваните миналия четвъртък данни показаха, че октомври е третият пореден месец на почти нулев дефицит по текущата сметка, като за десетте месеца на годината дефицитът по текущата сметка се свива с 25% до 25.4 милиарда долара. Обяснението за това се крие в обезценката на лирата, която удря вносните стоки, но от най-голямо значение е сривът при суровините, каза Петришки.

Турският борсов индекс ISE 100 продължава да пада и днес. Преди обед губеше 0.7% от стойността си до 73 225.25 пункта. От началото на годината индикаторът е надолу с 15%.

Последни новини
Още от Начало