Канада отчете едногодишен пик на инфлацията

Ръстът на потребителските цени през ноември достигна 1,4% на годишна база

Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Инфлацията в Канада се ускорява до 1,4% на годишна база през ноември, което е най-голямото повишение от една година, съобщи Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg. Освен това стойността е близо до целевото ниво от 2%.

През октомври ръстът на потребителските цени беше 1%.

Повишение има в седем от осем по-широки продуктови категории, като единствено поевтиняването на горивата натежава на целия индекс. Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и енергията, се забавя от 2,1 до 2%, което е изненада за икономистите, анкетирани от Bloomberg. Те предвиждаха ускоряване на базисната инфлация до 2,3%.

Централната банка на Канада прогнозира, че инфлацията няма да достигне средно ниво 2% на тримесечие преди началото на 2017. Канада едва започна пътя си към възстановяването, след като беше на косъм от рецесия през първото полугодие, когато икономическият ръст пострада от слабия износ и рекордното потребителско задлъжняване.

През ноември цените на горивата намаляват с 10,6% на годишна база, което е по-малко от спада през октомври (-17,1%).

Хранителните продукти поскъпват с 3,4%, като най-голям е ръстът при зеленчуците и месото. Миналия месец поскъпването беше 4,1%.

На месечна база се отчита дефлация от 0,1% през ноември. Базисната инфлация също е отрицателна (-0,3%), което е първият спад от декември 2014.

Последни новини
Още от Начало