Volkswagen спира производството на Phaeton

Заводът на германската компания в Дрезден ще бъде преустроен за производство на други модели

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Volkswagen AG (VW) ще спре да произвежда своя популярен седан модел Phaeton до края на март, съобщава Bloomberg. По този начин ще бъде сложен край на любимия проект на бившия президент на компанията Фердинанд Пиех, който обаче не успя да установи трайно присъствие сред луксозните автомобили в продължение на повече от едно десетилетие.

Заводът на VW в Дрезден, Германия, където се сглобява моделът Phaeton, ще бъде обновен за производството на други модели на компанията. По думите на говорителя на групата Карстен Кребс преустройството на фабриката ще отнеме около една година.

VW реши през октомври да направи редизайн на Phaeton и да го превърне в изцяло електрически автомобил на фона на плановете за съкращаване на разходите покрай скандала с въглеродните емисии. В изявлението си в сряда германският производител отново подчерта своята подкрепа за завода в Дрезден и плановете за сглобяване на нови електрически модели там.

VW беше засегната от най-тежкия скандал в историята си, след като призна преди три месеца, че е манипулирала данните за емисиите при някои от дизеловите си модели. Въпреки това базираната във Волфсбург, Германия, компания бавно излиза от кризата. Тя обяви, че е получила зелена светлина от регулаторите да „поправи“ 8,5 млн. автомобила в Европа, които съставляват по-голямата част от 11-те милиона превозни средства, засегнати в света.

Phaeton в момента се търгува на цена от 89 650 евро ($98 100). Моделът беше пуснат през 2002 г. и е опитът на Volkswagen да навлезе на доходоносния пазар на луксозни седани – ниша, която е твърдо заета от Mercedes-Benz S-Class и BMW 7-Series. През миналата година обаче бяха продадени едва 4 000 бройки от модела от общо 6,16 милиона превозни средства от този клас.

Последни новини
Още от Начало