Търсенето на бизнес имоти в Европа се засилва

Над две трети от привлечените инвестиции в сектора са концентрирани във Великобритания, Германия и Франция

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

С 22% до 176 млрд. евро са се увеличили инвестициите в бизнес имоти в Европа за деветмесечието спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на BNP Pariba Real Estate, пише Investor.bg.

Изследването на компанията обхваща 11 държави – Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Испания, Холандия и Великобритания, и 16 града – Амстердам, Барселона, Берлин, Брюксел, Будапеща, Лондон, Париж, Дъблин, Франкфурт, Хамбург, Люксембург, Мадрид, Милано, Мюнхен, Рим и Варшава. 

Компанията посочва, че най-активни на пазара на бизнес имоти в Европа са чуждестранните инвеститори, които преобладават най-вече при големите сделки.

Над две трети от привлечените инвестиции в сектора на бизнес имотите за деветмесечието са концентрирани във Великобритания, Германия и Франция – 116 млрд. евро, което е с 16 на сто повече на годишна база.

Най-силен е годишният ръст на инвестициите в Германия за периода – 50 на сто. Единствено във Франция се наблюдава спад на инвестициите от 8 на сто, но се очаква подобряване на резултатите до края на годината заради сделки, които трябва да бъдат приключени.

В останалите страни, които са обхванати от проучването на компанията, ръстът на инвестициите за периода достига 41%. Така делът им в общия обем инвестиции на европейския пазар на бизнес имот и достига 15 на сто.

В Италия и Испания е регистриран двоен ръст на обема на инвестициите за деветмесечието спрямо същия период на миналата година.

Заради засилената активност и намаляващите рискове се очаква да продължи и свиването на доходността от инвестициите в бизнес имоти.

Последни новини
Още от Начало