Путин: Русия премина през най-лошото от кризата си

Цена от $50 за барел петрол през 2016 е много оптимистична, смята руският президент

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Русия е преминала през най-лошия момент от икономическата си криза, след като бе засегната от спада в цените на петрола, които принудиха правителството да намали прогнозите и да преразгледа стратегията си за развитие. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

"Пикът на кризата в икономика премина" с оглед на признаците на стабилизация в бизнес активността през второто тримесечие, посочи Путин в четвъртък по време на годишното си телевизионни изявление пред нацията в Москва. Русия заложи план за развитие на икономиката си при $100 за барел в началото на 2014 г., но след поевтиняването на петрола наполовина всичко трябваше да бъде преизчислено. По думите му цена от $50 за барел през 2016 е "много оптимистична".

Руското правителство очаква 0,7% ръст на брутния вътрешен продукт през следващата година и за момента не планира сериозни изменение на бюджета. Путин изрази своята подкрепа към работата на централната банка. Според него допълнително намаляване на лихвения процент не може да бъде изискано „принудително“ и трябва да се основава на икономическата реалност. Заплахата, пред която е изправена Русия е инфлацията, докато другите страни се занимават с предизвикателството на дефлация, каза той.

Путин е изправен пред едно от най-трудните си предизвикателства в своето почти 16-годишно управление. Броят на сделките с петрол е близък до нивата, наблюдавани по време на глобалната финансова криза, което допълнително разширява икономическия спад в страната. Но въпреки че страната е в риск от изпадането в най-дългата рецесия от две десетилетия насам, общественото одобрение спрямо президента наскоро докосна рекордно високи нива след въздушните удари срещу Ислямската държава в Сирия. Подкрепа за рейтинга на Путин оказват и действията на Русия спрямо Украйна.

Приблизително 80% от руснаците са съгласни, че страната се намира в икономическа криза. 58% пък казват, че са намалили разходите си за храна, показва проучване сред 1 600 души, публикувано в четвъртък от независимия център Levada. Проучването, проведено през 23-26 октомври и 20-23 ноември, включва допустима грешка не по-голяма от 3,4 процентни пункта.

Последни новини
Още от Новини