Краят на ерата на евтините пари изобщо не е близо

Средната лихва в осемте най-развити страни по света ще бъде едва 0,36% през 2016

Джанет Йелън, председател на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, председател на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ерата на евтините пари в по-големите икономики в света изобщо не е близо до своя край, пише Bloomberg.

Въпреки че председателят на Федералния резерв Джанет Йелън и нейните колеги повишиха целевия интервал на лихвения процент по федералните фондове от 0,25 на сто до 0,5%, нивото все още е далеч под средните 2% от 2000 насам и 3,2% в периода 2000-2007.

Прогнозни данни на JPMorgan Chase & Co. показват, че средната лихва в осемте най-развити страни по света ще бъде едва 0,36% през 2016. Това е с цели 3 процентни пункта по-ниско от средната стойност в периода 2005-2007.

Дори и Фед да повиши своята лихва до 1,5% в следващата година, икономистите на JPMorgan прогнозират ставката да остане под 1 на сто в ключовите развити икономики. Причината е, че Европейската централна банка и Централната банка на Япония остават в режим на задържане.

Ниски за дълго

Крайният резултат за световната икономика беше описан от гуверньора на Английската централна банка Марк Карни по-рано тази седмица като среда на "ниски" курсове дори и след евентуалните действия на Фед. Макар че има въпроси за ефективността на паричната политика, ниската инфлация и слабия растеж по целия свят принуждават американските централни банкери да подемат инициатива.

"Пътят на Фед е бавен и никой от неговия мащаб не го следва", каза Дейвид Хенсли, директор на звеното за анализ на глобалните икономически процеси в JPMorgan в Ню Йорк. "ЕЦБ и Централната банка на Япония абсолютно сигурно няма да повишават нивата в обозримо бъдеще."

Bсе пак в дългосрочен план десет централни банки освен Фед са поели дългосрочно по курса на покачване на ставките, макар че още се намират далеч, смятат от JPMorgan. В списъка попадат и Английската централна банка (през второто тримесечие на 2016) и Централната банка на Канада (четвъртото тримесечие на 2016). Според Дейвид Хенсли някои развиващи се пазари също могат да предприемат подобна стъпка, и то още сега – нещо, което вече направи Хонконг.

Баланси

Независимо от предстоящите действия на централните банкери, счетоводните баланси на банките продължават да са засегнати от годините на количествени улеснения. Bank of America Corp. Изчислява, че четирите най-големи централни банки в света ще разширят балансите си до общо $13,5 трлн. Долара до края на 2017 от $11 трлн. днес.

Фед не планира да намали обема на активите си цикъла от повишения на ставките да не започне плавно през определен интервал от време. BofA прогнозира още, че ЕЦБ и Японската централна банка ще поемат още по-бързо по обратния път и ще започнат повече покупки на облигации от догодина.

В момента балансът на Фед е около 25 на сто от брутния вътрешен продукт на САЩ. Според оценки този на ЕЦБ ще достигне 33,8% през май 2017, а на Японската централна банка ще е почти 108% от БВП до края на тази година.

Последни новини
Още от Начало