AstraZeneca придобива 55% от Acerta Pharma за $4 млрд.

Със сделката британският фармацевтичен гигант си осигури потенциално мощно лекарство срещу рак

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

AstraZeneca Plc е постигнала споразумение да купи 55% дял в Acerta Pharma BV за $4 млрд., чрез което ще си осигури контрола върху потенциално мощно лекарство срещу рак, пише Bloomberg.

Вторият най-голям производител на лекарства във Великобритания ще плати $2,5 млрд. авансово, а останалите $1,5 млрд., когато експериментално лекарство Аcalabrutinib бъде одобрено от регулатора, или в края на 2018 г. - което се случи първо, се посочва в изявление от четвъртък. Споразумението също включва опции, чрез които базираната в Лондон AstraZeneca може да закупи останалата част от дела в Acerta за около $3 млрд.

Сделката предоставя на главния изпълнителен директор Паскал Сорио поредното обещаващо ново лекарство. Той има за цел да укрепи доверието на инвеститорите, след като отхвърли оферта за поглъщане от Pfizer Inc. през миналата година. Според оценки на AstraZeneca Acerta може да постига годишни продажби от над $5 млрд.

Акциите на AstraZeneca на борсата в Лондон поскъпват с 1,28% до 4,473 пенса към 12:30 часа българско време. Въпреки това капитализацията на дружеството спада с 3% през тази година в сравнение с 9% ръст на Bloomberg Europe Pharmaceutical Index.

В сряда AstraZeneca пък съобщи, че е договорила придобиването на бизнеса с респираторни лекарства на японската Takeda Pharmaceutical за 575 млн. долара. Отделно тя заяви, че ще инвестира до 100 млн. долара в китайския производител на биологични лекарства WuXi AppTecс възможност за придобиване на компанията, като в същото време влага 50 млн. долара, за да разшири производствените си съоръжения в Китай.

Сделката с Acerta вероятно ще ограничи печалбите на Astra до 2018 поради необходимостта да се инвестира в клинични проучвания, като укрепването ще започне през 2019, смята Джо Уолтън, анализатор в Credit Suisse Group AG. Според нея в сравнение с 21-те млрд. долара, които AbbVie плати, когато купи производителя не медикаменти Imbruvica от Pharmacyclics Inc., общата крайна цена за AstraZeneca от $7 млрд. изглежда "много разумна".

Последни новини
Още от Начало