Сделка по обмяна на активи превръща Sanofi в лидер

Boehringer Ingelheim ще стане втория най-голям производител на ветеринарни медикаменти

снимка: Lucas Schifres/Bloomberg News. снимка: Lucas Schifres/Bloomberg News.

От Санофи (Sanofi), най-голямата френска фармацевтична компания, и от германската Бьорингер Ингелхайм (Boehringer Ingelheim) обявиха, че водят специални преговори за обмяна на активи за над 18 млрд. евро.

Става дума за ветеринарния бизнес на Санофи, оценяван на 11.4 милиарда евро и операциите на Бьорингер за обществено здраве, на стойност 6.7 милиарда евро. Отделно от Бьорингер ще платят на Санофи 4.7 милиарда евро в брой.

Сделката ще даде на Санофи най-големия дял в иначе разделения сектор на общественото здравеопазване в света. Бьорингер на свой ред ще станат втория най-голям ветеринарен производител на медикаменти в света.

Новият шеф на Санофи се опитва да преобрази парижката компания в очакване на по-слаб ръст на приходите през следващите две години, поради по-слабите постъпления от най-силния им инсулинов продукт.

Акциите на Санофи започнаха деня с ръст от над 3% до 77.10 евро в Париж. Сделката се очаква да бъде приключена през четвърто тримесечие на 2016 година, като тя ще има ефект върху печалбата на Санофи през 2018. С част от постъпленията от Санофи смятат да изпълнят и програма за обратно изкупуване на акции.

Последни новини
Още от Начало