ДБГ остава в управлението

Партията на Меглена Кунева предложи декларация за подкрепа на реформите и правителството

Меглена Кунева. снимка: ДБГ Меглена Кунева. снимка: ДБГ

Движение България на гражданите (ДБГ) - един от участниците в Реформаторския блок остава в управляващата коалиция, съобщиха оттам в понеделник. Решението идва след като друга от партиите в по-малкия коалиционен партньор - ДСБ късно в събота реши да излезе в опозиция. 

От движението, чийто представител в правителството е вицепремиерът Меглена Кунева, заявиха,  че ще предложат на депутатите от РБ "декларация за управленските приоритети през следващия 6-месечен период, с което да се препотвърди единството на РБ и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция. 

От партията посочват и приоритетите си - антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебна реформа    (в т.ч. промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и процесуалните закони), образователна и здравна реформа и т.н.

Меглена Кунева беше категорична, че политиката на Блока не може да бъде обект на самостоятелно решение на нито една от партиите в него и ДБГ приема за сведение решението на ДСБ от уикенда.

Ако искаш да си в опозиция, си в опозиция - без нюанси, заяви тя и допълни, че ако групата на РБ подпише тази декларация,  значи, че не са в опозиция, цитира я пресцентърът на партията.

Реформаторският блок ще обяви общото си решение във вторник. СДС също подкрепи правителството.

Фактическото разцепление в Реформаторския блок се случва след като парламентът не подкрепи проекта на подкрепяния от блока правосъден министър Христо Иванов за промени в Конституцията в частта за прокурорската и съдийска колегия във ВСС. След това гласуване Иванов подаде оставка.

Последни новини
Още от Начало