Янков: За Европа 2016 ще бъде около нулата

Никола Янков, Експат Капитал в предаването Investbook, Bloomberg TV Bulgaria за действията на ЕЦБ и перспективите пред Европа и Америка, 3.12.2015

Никола Янков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американската икономика расте, а моделът, използван от ЕЦБ за индиректно кредитиране на правителствата е лош и не работи, коментира Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

Имаше анализаторски консенсус, какво се очаква да направи ЕЦБ. Пазарите очакваха увеличаване на покупките на облигации и увеличение на срока на програмата на 6 месеца, което беше анонсирано. Очакваше се и намаляване на вече отрицателната лихва по депозити, извън задължителните резерви от -0,2% на поне -0,35% , а бе обявено -0.30%, което разочарова.

Очакваше се и разширение на обхвата на изкупуваните книжа - освен върху общински облигации, което беше казано, и върху някои други облигации на частния сектор с висок кредитен рейтинг, което не се случи, анализира специалистът. Според него, „напоследък пазарите реагират изключително активно на политическите новини. ЕЦБ кредитира правителствата индиректно, анонсира и че ще кредитира и общински облигации. Тоест, парите, които минават в инвеститорите от Централаната банка, изкупувайки облигации, най-вероятно ще се върнат обратно към суверена, към правителствата в Еврозоната. По този начин ще има един малък арбитраж, който финансовите институции ще направят. Те ще купуват новоемитираните дългови книжа от правителствата и ще ги прехвърлят с лек марж към ЕЦБ. Това няма да се отрази на кредита и на растежа на частния сектор. Това е лош модел. Той не работи“.

За САЩ Янков каза, че там работи „ефектът на богатството“: „Хората започват да харчат, когато видят малко повече пари в сметката си. В САЩ този ефект беше породен от възхода на фондовия пазар. Американецът доста инвестира. Когато хората видят, че акциите и облигациите им са по-скъпи, те изчисляват, че са спечелили някакви пари реално и отиват, за да си купят нещо - автомобил, ваканция“. Но в Европа това не се получава, добави той.

„В Америка растежът вече наближава 3%. Инфлационният таргет на Федералния резерв, малко под 2% годишно, сигурно ще бъде постигнат в рамките на 2017. Това означава, че ще започнат да вдигат лихвата“, каза още Янков. „Разбира се, 0,25% е нищо, в сравнение с много ниските в момента нива, но важен е сигналът, който се изпраща. А той е, че икономиката на САЩ е здрава и расте. 

Евтините пари не са полезни в дългосрочен план, защото създават усещането за липса на риск. Това убива конкуренцията и е добре, когато имаме сравнително скъп кредит, това отсява по-ефективните, от по-неефективните бизнеси. Това в момента не е така“, каза още Янков.

„Американският долар поскъпна доста с към 40 процента за около година спрямо европейската валута. Америка расте. Има здрав фундамент“, подчерта шефът на Експат Капитал. Той коментира, че „слабото евро винаги е хубаво, когато трябва да се генерира растеж, но не всички европейски страни са еднакво добре или зле засегнати от това. Има страни, които са износителки в долари по-големи от други. Германия е добър пример за това. Тя се възползва по-добре от слабото евро и съответно се възстановява с по-бързи темпове спрямо останалите държави“.

„Въпреки всичко еврото ще продължи да отслабва спрямо долара. Виждаме паритет на валутите в следващите месеци“, прогнозира Янков. Очакванията на експертите бяха това да се случи до края на тази годината, но сега каза, че „доларът загуби няколко цента спрямо еврото, но според нас това ще бъде наваксано до нова година“.

На въпроса дали 2016 ще бъде по-скоро на страната на европейските акции или на американските акции, Янков каза: „По-скоро на американските, но не трябва да говорим само за акции, има един огромен сегмент, който е на облигации. Той се влияе много от паричното предлагане и лихвената политика. Могат да се правят пари и при падащи пазари“.

За нашия регион експертът коментира: „Ние сме последния вагон на влака ЕС. Ако локомотивът се движи по-бавно, то и ние се движим по-бавно. Източна Европа е изключително силно скачена с останалата част на Европа по отношение на износа и потреблението. Когато в Европа има намаляване на растежа или липса на растеж, както е в момента, това се отразява зле и на местните производители“.

Не очакваме растеж на активите в Източна Европа и "всичко ще бъде много спокойно и около нулата“, заключи Никола Янков.

 

Последни новини
Още от Начало