Дъскарев: 35% от хората решават изборите

За България не е от значение дали следващият президент на САЩ ще бъде демократ или републиканец, коментира Мартин Табаков в шоуто за икономика и финанси Boom&Bust.

Огнян Дъскарев и Мартин Табаков Огнян Дъскарев и Мартин Табаков

Тежката сянка на Обама тежи върху Хилъри Клинтън, заяви журналистът и преводач Огнян Дъскарев в предаването Boom&Bust на  Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с политическия анализатор Мартин Табаков той говори за първичните избори в САЩ и за разликите между демократи и републиканци.

"Президентът Обама води доста лява политика във външните работи и в това е основната разлика между демократи и републиканци", каза още Дъскарев. По отношение на вътрешната политика, „най-важният закон на Обама – здравният, изцяло се отхвърля от републиканците”, допълни той.

От своя страна Мартин Табаков обясни, че основната разлика между републиканци и демократи може да бъде намерена в отношението им към икономиката и външната политика. „Републиканците преследват по-активен тип външна политика. Това не е така при демократите”, допълни той. По-голяма „социална ангажираност” е по-характерна за демократите. При републиканците „има отказ” от нея. „Те оставят по-голяма свобода на индивида и гледат да ограничат влиянието на правителството върху неговия живот”, допълни анализаторът.

Огнян Дъскарев посочи, че по време на първичните избори кандидатите са по-крайни в изказванията си, за да се харесат на твърдия си електорат, докато по време на президентските избори омекват, тъй като независимите „35% от хората решават изборите”.

На въпрос кой би бил по-удачният вариант за България Мартин Табаков отбеляза, че „едно от достойнствата на тези демократични системи като Америка е, че те не позволяват конкретното политическо ръководство да променя рязко геополитическата стратегия на страната.” 

Подробен  коментар за най-актуалното от президентската надпревара и предизборните платформи на основните играчи направи в своята регулярна рубрика професор Стив Ханке.

Запис от цялото предаване можете да гледате в следващото видео.

 

Последни новини
Още от Новини