Разпродажби заради Китай

Причината са разследвания на брокерски фирми

Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Акциите и валутите на развиващите се страни потънаха още в петък, след като брокерски фирми в Китай съобщиха за регулаторно разследване.
Акциите в Китай отбелязаха най-голям спад от август насам заради съмненията за нарушени финансови регулации и лоши данни за китайската индустрия.

Акциите на две от разследваните финансови компании - Citic Securities Co. и Guosen Securities Co. паднаха до дневния лимит в Шанхай. Haitong Securities Co., чиито акции бяха спрени от търговия, също е разследвана. Разследването породи съмнения дали вдигането на ограниченията за капиталовия пазар в страната (отмяна на забраната за IPO и на нетните дълги позиции) не е било преждевременно. Индустриалните печалби се понижиха с 4.6% миналия месец, показват други данни от Китай, обявени в петък. През септември те паднаха с 0.1 на сто.

Европейските акции също бяха изправени пред разпродажби, след като икономическото доверие в еврозоната достигна най-високо ниво от четири години. ДЦК се повишиха при възобновяването на търговията след Деня на благодарността.
Индексът Stoxx Europe 600 се промени слабо след като падаше с 0.7%. Преди това Shanghai Composite Index падна с 5.5%, най-голямо понижение след паниката през август. 
Индексът на икономическото доверие се повиши до най-високо ниво за повече от четири години. Доходността на държавните облигации от Испания до Германия паднаха до най-ниско ниво в очакване ЕЦБ да понижи депозитната лихва на заседанието си на 3 декември.
Индексът Stoxx 600 бе почти без промяна на 384.5 пункта. 10-годишните американски облигации се понижиха с 2 базисни точки до 2.21%.
Турската лира отбелязва най-голям седмичен спад от март насам (3%), а руската рубла се понижи с 2.2%.

Последни новини
Още от Пазари