Ревизия на ръста на БВП на САЩ - 2.1%

Потребителят е основният двигател на щатската икономика

Магазин в САЩ. снимка: Daniel Acker/Bloomberg Магазин в САЩ. снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Американската икономика порасна по-бързо през третото тримесечие спрямо съобщеното по-рано, демонстрирайки по-слабо влияние на усилията да се ликвидират раздутите запаси, пише Bloomberg.
БВП нарасна с 2.1% на годишна база, спрямо първоначална прогноза от 1.5%, показват данни, представени във вторник във Вашингтон от търговското министерство. Според тях корпоративните печалби падат, докато работните заплати се увеличават.
Потребителят все още е основният двигател на американската икономика. Евтиният бензин предоставя повече пари и работната сигурност им дава увереността да харчат. Все пак, фирмените запаси останаха на едно ниво с продажбите, сигнализирайки, че новите поръчки и производство ще се охладят повече, за да могат да се изпразнят рафтовете и складовете в навечерието на 2016.
Растежът съвпадна със средната прогноза, направена от икономистите, анкетирани от Bloomberg. Прогнозите им бяха в региона на 1.5 до 2.4%. Данните за БВП са второто обявяване от три за третото тримесечие, като последните са за края на декември, когато ще може да бъде анализирана повече информация . 
Последни новини
Още от Начало