ОПЕК вероятно няма да намали производството

Според анализаторите 40 долара за барел петрол не са достатъчни за това

Али Ал-Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али Ал-Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Петролът се търгува на ниво от около 40-45 долара за барел през последните дни, като дори експортната цена на ОПЕК падна под границата от 40 долара и стигна най-ниското си ниво от 2009 г. насам на 16 ноември. Според анализатори, които говориха преди срещата на организацията на 4 декември във Виена, ще е необходимо нещо повече от това, за да се промени стратегията на ОПЕК за запазване на производството и съответно на пазарния дял на организацията на петролния пазар.

През последните 12 месеца, откакто ОПЕК реши да предприеме тази стратегия и остави цените да потънат, 44% срив в цената на петрола намали приходите на петролните производители в организацията с почти половин трилион долара. Според проучване сред 30 анализатори и трейдъри, анкетирани от Bloomberg, ОПЕК няма да се откаже от целта за запазване на пазарния си дял на срещата през декември, което означава, че няма да намали и производството.

Най-големият производител в ОПЕК – Саудитска Арабия – изглежда решен да елиминира свръхпредлагането на пазара като изтика конкуренцията като производителите на шистов петрол в САЩ. Тази тактика дава резултат, като нивото на петролното предлагане от страни извън ОПЕК се е насочило към най-резкия си спад от разпадането на Съветския съюз, по данни на Международната енергийна агенция. Не всички страни в ОПЕК обаче са съгласни със стратегията. Недоволство проявяват Венецуела, Алжир и Иран.

„Няма причина да очакваме  това (стратегията б.р.) да се промени. Стратегията работи, но не може да реши проблема за един ден. Пазарът се ребалансира и шистовите производители са поставени под натиск, но ще отнеме време“, каза Антоан Халф, старши сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Недоволните от стратегията

За някои страни членки на ОПЕК цената на прилагането на стратегията беше прекалено висока. Венецуела е изправена пред свиване на икономиката с 10% през 2015 г., което ще е най-големият икономически спад в света. Страната многократно искаше среща между ОПЕК и другите производители за решаване на кризата в цената.

Петролът може да поевтинее до нива около 25 долара за барел, ако ОПЕК не вземе мерки да стабилизира пазара, каза петролният министър на Венецуела Евлогио Дел Пино на 22 ноември. Дел Пино иска ОПЕК да защитава „равновесна цена“ от 88 долара за барел, която ще покрие разходите за нови инвестиции в производствен капацитет.

Ролята на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия няма имунитет срещу кризата. Страната беше принудена да бръкне дълбоко във валутните си резерви и да се обърне към пазарите на облигации, за да финансира 20% бюджетен дефицит. Въпреки това кралството все още има достатъчно финансов ресурс, за да продължи стратегията.

„Саудитска Арабия е архитектът на новата политика на ОПЕК и въпреки призивите на други страни членки за преосмислянето ѝ, очакваме страната да остане твърда“, каза Хари Чилингъриан, директор на стратегията за пазарите на суровини в BNP Paribas в Лондон.

Действията на Иран

Петролният министър на Иран Биджан Зангане каза, че страната ще възстанови производството без значение от ефекта върху цената. От друга страна на последната среща на ОПЕК през юни Зангане каза, че другите производители в ОПЕК трябва да намалят производството си, за да отворят пътя пред завръщането на Иран на пазара.

През октомври Зангане отново поиска от ОПЕК да намали производството, за да може петролът да поскъпне до 70-80 долара за барел.

Завръщането на Иран на пазара обаче може дори да не бъде дискутирано на срещата на 4 декември, каза Майк Уитър, директор по проучванията на петролния пазар в Societe Genrale в Ню Йорк.  

Последни новини
Още от Начало