ЕС може да удължи санкциите срещу Русия

Сътрудничеството в Сирия няма да повлияе на санкциите

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Страните членки на ЕС вероятно ще удължат икономическите санкции спрямо Русия заради ситуацията в Украйна с още 6 месеца в края на януари въпреки подобреното сътрудничество в Сирия, казаха трима европейски дипломати, съобщава Bloomberg.

Липсата на прогрес по имплементацията на тазгодишното мирно споразумение означава, че ЕС няма избор освен да удължи мерките, казаха дипломати от страни за и против санкциите. Те говориха при условие, че останат анонимни, защото обсъжданията са конфиденциални. Лидерите на страните членки на ЕС ще дискутират въпроса на 17-18 декември, каза главният говорител на немското външно министерство Мартин Шафер пред репортери в Берлин на 23 ноември.

Френския президент Франсоа Оланд ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 26 ноември в Москва, два дни след като говори с Барак Обама във Вашингтон. Целта на разговорите ще бъде формирането на обединен фронт срещу Ислямска държава. 

Русия, най-големият износител на енергийни ресурси в света, изпитва трудности с излизането от рецесията, причинена от срива в цената на петрола и санкциите срещу енергийната и финансова индустрии на страната. Доходността по руските държавни облигации започна да пада, а рублата поскъпна през миналата седмица, след като страната започна да намира обща почва със САЩ и съюзниците му за борбата с тероризма. Съюз срещу ИД може да помогне на Русия за увеличаване на суверенния кредитен рейтинг на страната според рейтинговата агенция Standard and Poor’s. 

Всички страни членки на ЕС трябва да одобрят подновяването на санкциите, които вече им костваха милиарди долари нереализиран износ след като Русия въведе контрасанкции, засягащи редица хранителни продукти.  

Макар че някои страни членки на ЕС са против санкциите, до момента блокът представя обединен фронт по въпроса. Унгария, една от страните обявили се против санкциите и против продължаването им, няма да използва правото си на вето, за да блокира подобен ход, който зависи от позицията на Германия, каза унгарският премиер Виктор Орбан на 23 ноември.

Френско официално лице каза, че позицията на Франция по отношение на санкциите не се е променила и няма шанс да се стигне до споразумение с Путин, свързвайки сътрудничеството в Сирия с отстъпки в Украйна.  
 

От Хенри Майер, Тони Чузка, Хелън Фокет Bloomberg

Със съкращения

 

Последни новини
Още от Новини