Обама: Терористите няма да намерят убежище

Президентът на САЩ осъди атентатите в Мали

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Американският президент Барак Обама каза, че терористите няма да намерят място, където да се чувстват в безопасност. Той осъди атаките в Мали от 20 ноември. Премиерът на Малайзия Наджиб Разак от своя страна призова за намирането на нови начини за справяне с религиозния екстремизъм, отчитайки, че само военна сила няма да е достатъчна. 

Ще продължим да изкореняваме терористични мрежи“, каза Обама по време на реч в Куала Лумпур, Малайзия. „Няма да позволим на тези убийци да намерят убежище.“

Стрелец, който е свързван с Ал Кайда, влезе в хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако на 20 ноември. Той произведе изстрели и хвана в капан 170 души, намиращи се в хотела. По информация на армията около 20 цивилни и двама въоръжени мъже са убити. 

„Както отвратителните атаки, които видяхме в Париж и атаките, които виждаме прекалено често на други места, това е още едно ужасно напомняне, че тероризма заплашва толкова много държави“, каза Обама. „И отново, това варварство само засилва решимостта ни да посрещнем това предизвикателство“, допълни той. 

„Извратена идеология“

„Трябва да разберем как някой може да бъде подведен до такава степен, че да следва тази извратена идеология – каква е мотивацията им“, каза премиерът на Малайзия Наджиб по време на реч в Куала Лумпур. „Идеологията пропагандирана от тези екстремисти е причината за това садистично насилие“, каза още той. 

САЩ работи заедно с Малайзия срещу тероризма и азиатската държава арестува десетки заподозрени, за които властите смятат, че подготвят атентати в страната или са свързани с Ислямска държава. Някои са били арестувани при завръщането си от Сирия. 

„Извършителите на тези малодушни, варварски актове не представляват нито една раса, религия или кредо, нито трябва да им позволяваме да го правят. Те са терористи и трябва да се борим с тях като такива с пълната сила на закона“, каза Наджиб. 

Атаките в Югоизточна Азия, която е дом на около 15% от общо 1,57 милиарда мюсюлмани по света, по данни на изследователски център Pew, са намалели през последното десетилетие като органите на сигурността за арестували и убили нападателите. Съществуват притеснения, че връщащи се бойци на ИД може да осъществят атентати или да стимулират групи като Джемаа Исламия, отговорни за бомбените атентати в нощен клуб на остров Бали, Индонезия, през 2002 г.

От Толус Олорунипа и Манирайан Рамасами, Bloomberg

Последни новини
Още от Начало