Обама посети бежанци в Малайзия

В САЩ обсъждат сирийските мигранти

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Три дни след като Обама каза, че републиканците „се страхуват от вдовици и сираци“, търсещи убежище в САЩ, американският президент посети бежански център в Малайзия в подкрепа на призива си за повече съчувствие в отговор на световната мигрантска криза.

„Те са същите като нашите деца и заслужават подкрепа“, каза Обама след като посети фондация „Достойство за децата“ (Dignity for Children Foundation) в Куала Лумпур.

Фондацията представлява най-големия учебен център за бедни деца от градовете в Малайзия и понастоящем обслужва 700 деца на възраст между 2 и 17 години, давайки им възможност за участие в образователни програми.

„Усещането, че по някакъв начин ще се страхуваме от тях, че политиката ни ще ги остави да извърнат погледа ни от положението им, не представя най-добрите ни черти“, каза още Обама. 

Посещението на Обама в миграцонния център беше планирано дълго преди терористичните атентати в Париж да подпалят наново дебата за плановете му да приеме 10 хиляди сирийски бежанци в САЩ през следващата година. Визитата е важна след като американските нородни представители, включително една трета от демократите в долната камара на Конгреса, поискаха Обама временно да прекъсне или да спре програмата, позовавайки се на сигурността.  

На 20 ноември Белият дом повтори обещанието на Обама да наложи вето върху закон, според който ще се изискват допълнителни проучвания за сирийците, търсещи убежище в САЩ. Законът обаче мина в долната камара на Когреса с мнозинството, достатъчно за прескачане на ветото. Дебатът за бежанците подпали и президентската кампания за изборите в страната през 2016 г. 

Кризата с мигрантите

С почти 20 милиона бежанци по света, страните в Европа, Азия и Африка изпитват най-лошата мигрантска криза от Втората световна война насам, по данни на ООН. През последните дни терористични атаки взеха жертви в Ливан, Франция, Турция, Мали и Нигерия, подчертавайки една от основните причини за миграцията. Над 4 милиона са напуснали Сирия от старта на гражданската война през 2011 г. Масовите изселвания изцедиха правителствени ресурси в страни като Турция и Йордания, както и в страни от ЕС. 

В Малайзия към 31 август е имало 153 880 бежанци, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Страната прие хиляди мюсюлмани рохинги от Мианмар. Рохингите са мюсюлманско малцинство, което живее главно на територията на Мианмар и представлява най-голямата общност в света, която няма собствена държава. В Мианмар живеят около 1 милион рохинги, на които им е отказвано да получат гражданство, не могат да гласуват и нямат дори основни законови права. Те станаха обект на жестоки атаки от страна на агресивно настроени будисти.  

„Добре дошли бежанци“

„Показахме, че можем да приемаме бежанци и да гарантираме сигурността си; тук няма спор“, каза Обама по време на посещението си в Малайзия. По думите му САЩ ще остане място, където хората, които срещат дискриминация, имат убежище докато той е призидент. 

От Толус Олорунипа и Анджела Кийн, Bloomberg

Със съкращения

 

 

Последни новини
Още от Начало