Белгия повиши максимално нивото на тревога, затвори метрото в Брюксел

Хората трябва да избягват места, където се събират много хора

Дупки от куршуми в стъклото на един от обектите на атентатите в Париж. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дупки от куршуми в стъклото на един от обектите на атентатите в Париж. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Белгия затвори метрото в Брюксел за почивните дни на 21 ноември, съобщава Bloomberg. Като причина беше изтъкната „непосредствена заплаха“. В същото време ООН единодушно одобри решение, подканващо страните да се борят с Ислямска държава, предупреждавайки, че терористичната групировка има намерение за още атентати, подобни на извършените в Париж. 

Белгийското правителство повиши нивото на тревога от терористични актове в столицата Брюксел до най-висока степен като освен това затвори метрото за почивните дни и предупреди хората да избягват търговските центрове и местата, където се провеждат концерти. 

В резюлюция на Съвета по сигурността на ООН, приета късно на 20 ноември, се казва, че терористичната групировка, извършила атентатите в Париж, е „световна и безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност.“ Органът призова страните членки да спрат притока на бойци, присъединяващи се към ИД с „всички необходими мерки“ и да предприемат мерки, които да ограничат финансирането на групировката. 

„Международната общност се събра и реши да подеби злото, което заплашва хора от всички държави и изповядващи всякаква религия“, написа премиерът на Великобритания Дейвид Камерън в Twitter. Вотът „показва широчината на международната подкрепа за повече действия в Сирия и за решителни действия за изкореняването“ на Ислямска държава. 

На 20 ноември атентат в хотел в столицата на Мали Бамако отне живота на около 20 души и двама въоръжени, по информация на армията.Сред жертвите има и трима китайски граждани. След атентата президентът на Китай Си Дзинпин осъди атаките и обеща да засили сътрудничеството си с международната общност в борбата с тероризма, се казва в съобщение на уебсайта на Министерството на въшните работи на страната. 

От Гавин Финч, Bloomberg 

Снимки от Брюксел под обсада.

 

Последни новини
Още от Начало