Абе улеснява взимането на кредити за инфраструктура в Азия

Япония ще конкурира Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Премиерът на Япония Шиндзо Абе увеличава ролята на Япония като страна, даваща кредити за инфраструктурни инвестиции в Азия, тъкмо когато Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, където най-голямо участие има Китай, се подготвя да даде първите си заеми. 

Япония има намерения да съкрати наполовина времето, необходимо за взимането на заем за инфраструктурни инвестиции и да направи по-лесно набирането на средства, каза Абе пред бизнес лидери на среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Той повтори, че Япония и подкрепяната от страната Азиатска банка за развитие искат да предоставят 110 милиарда долара финансиране за инфраструктурни инвестиции в Азия през следващите 5 години. 

Действията на Абе съвпадат с подготовката на Китай скоро Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB) да отдаде първите си заеми. AIIB набра капитал на стойност 100 милиарда долара, като в банката се включиха много държави, сред които Франция, Великобритания, Германия и Австралия. Сред тях обаче не са САЩ и Япония, които отказаха участие. 

Китай и Япония се опитват да се преборят за политическо влияние в Азия, като се конкурират за ролята на заемодатели, финансиращи инфраструктурни инвестиции в района. По думите на Абе има сериозно търсене за подобно заеми. Той изчислява, че то може да се увеличи до 814 милиарда долара годишно. Макар че Китай участва в Азиатската банка за развитие, най-голям дял в нея имат Япония и САЩ. 

Визията на Абе включва да използва като конкурентно предимство при предлагането на заемите японските достижения в инженерството. Той каза, че няма да се жалят усилия за споделяне на японското ноу хау и надеждността на „Произведено в Япония“. 

Времето за получаване на подобен род заем пък ще бъде съкратено от 3 години на между 18 и 24 месеца. Освен това няма да са необходими държавни гаранции за всеки заем. 

От Дейвид Туийд
Със съкращения

 

Последни новини
Още от Начало