Тагарев: Финансирането е слабостта на тероризма

До дни може да се приеме резолюция, която да оторизира използването на военна сила срещу Ислямска държава, каза бившият военен министър

Тодор Тагарев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Тагарев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бившият военен министър доц. Тодор Тагарев разговаря с Делян Петришки в ефира на „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria. Двамата обсъждаха начините за борба срещу Ислямска държава.

Доцентът показа по какъв начин САЩ и Русия бих могли да си сътрудничат най-ефективно свещу Ислямска държава.

Това, което е нужно е да бъде внесена проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН и да има общо решение която да оторизира на най-високо ниво използването на военна сила срещу ИД. Това може да стане в рамките на дни, най-много за две или три седмици каза той.

Експертът също така припомни, че „по инициатива на Г-7 е била създадена Financial Action Task Force”, както и че вчера (понеделник - б.р.) е представила доклад пред Г-20 за това как най-ефективно може да даде отпор на тероризма.
„Надяваме се, че международното сътрудничество ще бъде много по-солидно и всяка една отделно взета страна ще подходи много сериозно към криминализиране финансирането на тероризма,” заяви той.
Тагарев продължи, че „България има един доклад, където са замразени активи на организация, която поддържа тероризъм”.
Тагарев каза, че трябва да бъдат създадени всички институционални механизми, така че „хора, които си позволяват да поддържат терористични организации да получат своето наказание”.
„В света има огромно количество оръжия, което е извън контрола на държавите”, каза експертът по повод въоръжаването на ислямистите.

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Начало