Какво знаем за заподозрения в организирането на атентатите в Париж

Обвиненията сочат към Абделхамид Абауд

Абделхамид Абауд. Снимка: Twitter Абделхамид Абауд. Снимка: Twitter

Френските следователи мислят, че знаят кой стои зад най-кървавия атентат в историята на мирна Франция: Абделхамид Абауд, 20 и няколко годишен белгиец, който се присъединява към Ислямска държава преди няколко години.

Абделхамид е син на магазинер от марокански произход. Познат е на разузнаването от активноста си в социалните мрежи. Абауд е разследван от следователите като човека, дирижирал седемте атаки в Париж на 13 ноември, довели до смъртта на 132 души и ранили стотици. Абауд е свързван и с провален опит за атентат, насочен срещу високоскоростен влак, пътуващ към Париж през август, както и осуетена атака срещу църква в града през април.

Белгийските сили по сигурността започват да го следят през март 2014 след като се появява във видео зад волана на пикап, който тегли обезобразени тела към масов гроб в Сирия. Около 6 месеца по-късно снимки в интернет показват, че е вербувал 13-годишния си брат да се присъедини към Ислямска държава. Обвинен е и в атаките срещу белгийската полиция през януари. Следите му се губят в Гърция – до сега. 

Атентатите в Париж са „решени и планирани в Сирия, организирани в Белгия и изпълнение във Франция“, каза френският държавен глава Франсоа Оланд по време на заседание в парламента на 16 ноевмри. 

Абауд израства в брюкселския квартал за хора от работническата класа Моленбек, в който екстремистката група Shariah4Belgium активно набираше последователи. Бащата на Абауд казва, че той е бил добър син, чиито действия са позор за семейството. 

„Защо би искал да убива невинни белгийци? Семейството ни дължи всичко на тази държава“, каза Омар Абауд пред вестник La Derniere Heure тази година. „Абделхамид не беше трудно дете и се превърна в добър бизнесмен. Изведнъж замина за Сирия. Всеки ден се чудя как се радикализира до такава степен. Така и не получих отговор.“

През януари 2014 г. Абделхамид търси кола, подходяща за дълго пътуване. Месец по-късно се появява в Сирия, облечен с типичното за джихадистите облекло и с автомат Калашников и други оръжия. 

Във видео, заснето край лагерен огън, пита приятелите си: „Какъв живот предпочитате? Тук или в Европа?“ Един от тях отговаря: „Европа е нищо, нула.“

Във видеото с пикапа Абауд пристига на сцена, където се е разиграла кървава схватка. Той снима трупове на мъже в униформи на сирийската армия и казва: „Те се биха за демокрация, за секуларизъм (разделение между политическите институции и религията), за пари; те се бият с нас, защото искаме да въведем Закона на Шериата.“

Във фейсбук профила си Абауд се нарича „терорист турист.“

 

 

Последни новини
Още от Новини