Как финансите ще последват Airbnb и Expedia?

Комбинацията между бързата технологична промяна и еволюиращите предпочитания на потребителите ще представлява фундаментално предизвикателство пред редица бизнеси, пише Мохамед ел-Ериан

Airbnb. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Airbnb. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Комбинацията между бързата технологична промяна и еволюиращите предпочитания на потребителите ще представлява фундаментално предизвикателство пред редица бизнеси. Това важи както за „непокорните” нови участници в пазара, така и за установените компании, които по печеливш начин трябва да интегрират иновативно и преобразяващо съдържание в големи съществуващи платформи, пише Мохамед ел-Ериан в Bloomberg.

Някои сектори като продажбите на дребно напреднаха много, възползвайки се от тези промени. Вижте Amazon и как чрез собственото си себеунищожение продължава да пренаписва бизнес-моделите на стари и нови конкуренти. Други сектори, като финансите са все още в много ранните фази на прехода. Новите участници все още се борят, за да спечелят достатъчно стабилна основа, докато установените марки, въпреки услията си, не успяват да интегрират ново преобразяващо съдържание, като директно кредитиране (peer-to-peer lending), тест за финансов профил и подходи към целостни решения, които се възползват от напредъка в технологията за общуване с клиента и поведенческата наука.
Закотвен между тези две крайности е бизнесът на градските настанявания, които наскоро се придвижиха нагоре-надолу. Случилото се там може да е ясен сигнал какво ще се случи другаде, особено във финансовите услуги.
Доминирано някога от големите вериги като Hilton и Starwood и бутиковите хотели, хотелиерският сектор бе разтърсен от неочакваното влизане на  Airbnb. Това наричам сътресение от друг свят.
Разчитайки на инструменти, концепции и начини на мислене, които бяха чужди за отрасъла в началото – тези, базирани на технологичната иновация, мобилността и основано върху поведението разбиране на променящите се потребителски предпочитания, както и аспирации да предложат на клиентите по-голяма самостоятелност, Airbnb се е разрасна и отдава огромен брой „стаи”. Само за шест години запасите му надминаха тези на Hilton и е постигнал това без да се налага да строи и поддържа и една голяма сграда. През това лято фирмата е настанила 17 млн. души.
Първоначално останали слепи за тези развития и хванати в неудобна позиция, досегашните гиганти започват да реагират, Неочаквано също така принуждават Airbnb да се адаптира и да приема някои от старите им практики.
Според Financial Times Expedia  плати почти 4 млрд. долара този месец, за да заприлича повече на Airbnb, придобивайки HomeAway, който предоставя ваканционни вили под наем. За да не изоставя по-назад, още един събирач на хотелски стаи – Priceline се опитва да преприеме подобни стъпки, задълбочавайки взаимоотношенията си с Booking.com.
Сега изправен пред по-голяма (и адаптивна) конкуренция, Airbnb също трябва да мисли малко по-различно, защото вече не може да разчита само на иновативната си употреба на технологията, мобилността и клиентския интефейс за устойчиво предимство. Вземайки пример от Priceline и други, компанията обяви миналата седмица, че ще заимства практиките на „променливи цени”, които динамично ще променят тарифите спрямо промените в търсенето и предлагането.
Това далеч не е първия пример за частична симбиоза между иновативното съдържание и установените платформи. Припомнете си как такситата и лимузините в някои градове, включително Ню Йорк се съгласиха да работят с Uber след първоначалната съпротива. Тази динамика може да се повтори в други отрасли, включително и в предоставянето на финансови услуги.  
Във финансите, малко вероятно е повечето нови рушащи играчи и традиционни платформи да могат да растат бързо без повече транзакции. Размяната ще се случи по три начина: едната да бъде по-склонна да приеме практиките на другата, събаряйки някои от вътрешните стени и догма, която възпрепятства този тип пъргавина;  чрез поглъщането на новите участници от старите играчи, докато уважават и подхранват стила на иноваторите; и най-обещаващия – чрез таргетирани стратегически партньорства, които имат за цел да се справят с някои пазарни неуспехи. Например новите участници и банките могат да обединят усилия, за да предложат по-добри решения за хронично-пренебрегнати клиентски сегменти като потребителски кредити за нискодоходни групи и финансови услуги за жени. 
За потребителите не може да има по-добри новини (стига, разбира се, регулаторите да следват ритъма). Дали във финансовите услуги, настаняванията, продажбите на дребно или транспорта в градовете, хитрата комбинация от съдържание и платформа предлага възможността за по-добра услуга на по-изгодна цена.

 

Последни новини
Още от Начало