Ръстът в еврозоната падна под прогнозите

Икономисти повишават залозите за парични стимули през декември

Евро. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Евро. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономическият растеж в еврозоната неочаквано се забави през третото тримесечие, подчертавайки уязвимостта на възстановяването на региона, съобщи Bloomberg.
БВП нарасна с 0.3%, показаха данните в петък, което е понижение спрямо 0.4% през предишния тримесечен период. Същата бе и средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg .

Икономиките на Германия и Франция нараснаха с 0.3%, а Италия - с 0.2%.

Забавянето на развиващите се пазари поставя на изпитане ръста във валутния блок и данните дават аргументи на ЕЦБ, която ще обсъди паричната си политика на дългоочаквано заседание през декември. Президентът на институцията Марио Драги даде сигнал за допълнителни стимули, позовавайки се на подновените рискове за растежа и инфлационната перспектива на валутния блок, където цените растат много по-бавно от заложените 2% годишен ръст.

Разминаването на данните за БВП с прогнозите допълва вече силните аргументи за увеличаване на паричните стимули през декември, коментира шефът на макро проучванията в ABN Amro Bank NV в Амстердам преди данните да бъдат публикувани. Вътрешната икономика се справя добре, но еврозоната се изправя пред външни спирачки, като спада на износа за развиващите се пазари, допълни той.

Говорейки пред Европарламента на 12 ноември, Драги каза, че перспективата за базисната инфлация, която изключва волатилни стоки като горивата, се е понижила, а рисковете от глобално забавяне са видими.

Ръстът в целия ЕС е с 0.4% на тримесечна база и с 1.9% на годишна. Спрямо същия месец на миналата година, най-силно расте икономиката на Чехия - с 4.3%, а най-голям спад - с 0.7% има Финландия. Румъния, Полша, Словакия и Испания също демонстрират високи темпове.

Последни новини
Още от Начало