Обвинения срещу бивши трейдъри от Deutsche Bank и Barclays за манипулации на Euribor

Обвиняемите трябва да се явят пред съда в Лондон на 11 януари 2016 г.

Клон на Deutsche Bank във Франкфурт, Германия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Клон на Deutsche Bank във Франкфурт, Германия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британски прокурори повдигнаха обвинения срещу 10 бивши служители на банките Deutsche Bank и Barclays за манипулации на Euribor (междубанковия лихвен процент на еврозоната). Сред тях е и известният трейдър Кристиан Битар. Световното разследване за манипулирането на междубанковите лихвени проценти, което започна през 2012 г., разширява обхвата си. 

Британската служба за борба с измамите е повдигнала обвинения в заговор с цел измама срещу шестима бивши служители на Deutsche Bank и четирима бивши служители на Barclays. Обвинения срещу още едно лице може да бъдат повдигнати още следващата седмица, според трима души, запознати със случая. 

Освен срещу Битар, обвинения са повдигнати и срещу бившите служители на Deutsche Bank Андреас Хаусчайлд, Йорг Вот, Ардалан Ардалан Карагьозлу, Аким Крамер и Кай-Уве Капауф. Обвинения има и срещу бившите служители на Barclays Колин Бермингам, Карло Паломбо, Филип Морьосев и Сисе Боарт. 

Британската служба за борба с измамите спечели делото по първите обвинения в манипулация на лихвените проценти през август. Тогава бившият трейдър от UBS Том Хайс беше признат за виновен за манипулиране на Libor (лихвения процент на лондонския междубанков пазар) и беше осъден на 14 години затвор. Банки и други финансови институции вече платиха около 9 милиарда долара глоби във връзка със скандала с манипулирането на Libor и други ключови лихвени ставки. Още едно лице е признало вина във връзка с разследването на манипулациите на Libor. 

Говорители на Deutsche Bank и Barclays отказаха коментар пред Bloomberg. Адвокатите на Битар, Хаусчайлд и Морьосев казаха, че клиентите им ще оспорват обвиненията. Адвокатите на останилите осем отказаха коментар или не отговориха на Bloomberg. 

Деветимата мъже и една жена трябва да се изправят пред магистратски съд в Лондон на 11 януари 2016 г. 

Освен Бермингам всички други обвиняеми живеят извън Великобритания. Петима от тях живеят в Германия, Битар и Морьосев – в Сингапур, Боарт в Дания, а Паломбо в САЩ и Италия. Всички са били уведомени, че срещу тях са повдигнати обвинения. 

Обвиненията са първите, във връзка с манипулирането на Euribor, а до момента Британската служба за борба с измамите е повдигнала обвинения срещу общо 23 души във връзка с цялото разследване на манипулациите на лихвените проценти. 

Barclays е първата компания, която беше глобена за манипулиране на Libor ставката през юни 2012 г., когато трябваше да плати 290 милиона паунда на американските и британските власти. Deutsche Bank пък беше глобена с рекордните 2,5 милиарда долара през тази година и беше принудена да уволни 7 служители. 

 

Последни новини
Още от Новини