Остър дефицит на кадри в 190 професии

20% от абитуриентите напускат България. Около 870 хиляди нито учат, нито работят

Форумът в Пловдив. снимка: БСК Форумът в Пловдив. снимка: БСК

Повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за завършили средно образование, а 40 на сто от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. 
Годишно от пазара на труда отпадат 30 – 40 000 заети. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК), които бяха представени в Пловдив по време на форума „Регионален пазар на труда: състояние и проблеми, предизвикателства пред развитието на човешкия капитал“, организиран от Българската стопанска камара, Световната банка, Институт „Отворено общество“, с домакинството на производителя на велосипеди Макс Европа.
Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК. „С годините наблюдаваме потомствената безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи.“, коментира Томчо Томов от БСК. Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 г.
Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има «глад» за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.
Кметът на Пловдив Иван Тотев допълни, че Пловдив е предпочитан от ИТ индустрията, в която са заети повече от 5000 специалисти. Плановете на община Пловдив е за следващите 4 години е да се удвои броят на ИТ специалистите, както и общинската администрация да се включи в реформата на професионалното образование.
Южният Централен район, в който икономически център е Пловдив, задържа 58 на сто от висшистите. Единствено София успява да задържи 80 процента от завършилите университет, обяви програмният директор на Институт „Отворено общество“ Боян Захариев. За период от 8 години в Пловдив са започнали работа 10 000 младежи, завършили висше образование в София. Според Захариев, делът на отпадналите от професионалното образование в област Пловдив е сред ниските в страната – средно 5 на сто от всички учащи в професионални гимназии. „Разбира се, има и професионални училища с по-висок процент отпадащи ученици – до почти 20 на сто.“, допълни Захариев.
При мъжете уменията означават повече, отколкото дипломите в търсенето на работа, докато за жените образователните постижения са по-важни. Това става ясно от национално проучване за уменията, реализирано от Световната банка. По-добрите познавателни и социално-емоционални умения означават и по-добри доходи, както за мъжете, така и за жените, дори и когато става въпрос за хора с еднакво образование, коментира Силвия Артал, консултант по въпросите на пазара на труда в Световната банка. За жените социално-емоционалните умения се отнасят в по-голяма степен за тяхната заетост в публичния спрямо частния сектор, допълниха от банката.

 

Последни новини
Още от Начало