БЕХ преминава към преки преговори с банките

Холдингът търси по-малък заем

Енергийна мрежа. снимка: Dean Hutton/Bloomberg Енергийна мрежа. снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще прекрати процедурата за облигационния заем, с който да покрие дълговете на Националната електрическа компания към "американските"централи, и преминава към директни преговори с банките, проявили интерес за участие. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов в четвъртък, предаде Investor.bg.

Николов уточни, че предлаганите от 12-те банките оферти не отговарят на изискванията на холдинга. Решението за преминаване към директни преговори ще бъде взето днес на заседание на Съвета на директорите на БЕХ, допълни зам.-министърът.

"Директните преговори могат да дадат изключително много възможности", убеден е той. От неговите думи стана ясно, че холдингъг ще преговаря за емисия на стойност от поне 500 млн. евро, защото толкова е сумата, която НЕК дължи на двете централи - КонтурГлобал и AES Гълъбово. Изплащането на задълженията е основното условие за намаляването на цената за разполагаемост, договорено през пролетта. 
Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев вече допусна, че ще се търси по-малък заем в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV

Първоначално енергийният холдинг се надяваше да получи заем в размер на 650 млн. евро.

Николов коментира още, че е оптимист, че преговорите ще бъдат приключени успешно и то „в рамките на 2-3 седмици" и е възможно консорциум от банки да отпуснат нужните средства. Той уточни, че ако парите бъдат осигурени, централите ще бъдат склонни да изчакат още известно време, за да получат парите си. 

Крайният срок за разплащането с тях, предвиден в споразуменията за намаляването на цената за разполагаемост, изтича на 30 ноември. След като държавата изплати дължимите 900 млн. лева на централите, те имат готовност да се разплатят и с мините, на които дължат около 400 млн. лева.
Реализирането на споразумението ще донесе годишни икономии на НЕК от 100 млн. лева.

Последни новини
Още от Начало