UniCredit планира да закрие 18 200 работни места до 2018

Банката ще поеме директен контрол над поделенията в Източна Европа

Уникредит. снимка: Chris Warde-Jones/Bloomberg News Уникредит. снимка: Chris Warde-Jones/Bloomberg News

UniCredit SpA възнамерява да съкрати 18 200 служители до 2018. Мярката се взима, за да се подобрят маржовете и да се увеличат капиталовите буфери, предаде Bloomberg. Банката ще закрие работни места в Германия, Австрия и Италия, каза базираната в Милано институция в сряда.

Съкращенията, представляващи 14% от целия състав, включват около 6 000 бройки от продажбата на украинското поделение на банката и дела им в Pioneer Global Asset Management SpA.

Изпълнителният директор Федерико Гицони, 60, се присъединява към колегите си в Deutsche Bank и Credit Suisse Group AG в опита за връщане към конкурентоспособност, тъй като рекордно ниските лихвени проценти и повишаващите се капиталови изисквания притискат маржовете. Той преразглежда преустройството от миналата година и ще се концентрира върху вътрешния растеж, както и в бизнеси, които поглъщат по-малко капитал и генерират комисионни, за да компенсира занижените маржове.

UniCredit понижи годишния си таргет на печалба за 2018 от 6.6 млрд. очаквани в по-ранния план на 5.3 млрд. евро. Анализатори прогнозират 4.9 млрд. печалба на година средно до 2018. Банката съобщи в сряда, че печалбата за третото тримесечие пада до 507 млн. евро спрямо 722 млн . една година по-рано. Прогнозата за последната четвърт на 2015 е за 431.6 млн. евро.

UniCredit или ще преструктурира или ще продаде „зле представящите се” дейности като австрийското търговско банкиране и италиански лизинг.

Тя планира да поеме директен контрол върху източноевропейските си операции, които към момента са управлявани от UniCredit Bank Austria AG. (99.4% от Уникредит Булбанк са собственост на австрийската банка. Печалбата на българската кредитна институция през деветмесечието на 2015 достигна 243 млн. лева, увеличение с 26.5% спрямо същия период на миналата година.)

UniCredit каза, че се стреми към капиталова адекватност от първи ред (common equity Tier 1 ratio) от 12.6% преди дивидент, а не както преди от 10%. Фирмата сега цели по-ниска възвръщаемост на осезаеми активи – 11% вместо предишната цел от 13%.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Начало