Транспортната комисия отхвърли данъка за такситата

Депутатите обсъдиха и концесията на Летище София

Сградата, в която заседават комисиите. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сградата, в която заседават комисиите. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парламентарната комисия по транспортна политика отхвърли предложените промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда нов данък за таксиметровите превозвачи. Оказва се, че браншът не е на единодушна позиция, че този данък ще сработи.

Депутатите от транспортната комисия пък се оплакаха, че е направен опит да бъдат заобиколени, защото законопроектът е предвиден за разглеждане в пленарна зала на първо четене в дневния ред за четвъртък (12 ноември), вероятно с надеждата да мине през транспортната комисия.

Същевременно с промени в Преходните и заключителните разпоредби в Закона за местните данъци и такси се правят поправки в Закона за автомобилните превози. Те отменят въведените само преди месец новости - връща се старото положение и ще може водачи да осъществяват превоз за собствена сметка от името на големите компании, без да бъдат назначавани на трудов договор.

Депутатите и представителите на бранша влязоха в спор кой чии интереси защитава - на по-малките превозвачи или на големите фирми. Председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов  (Реформаторски блок) заключи, че бързината на внасянето на текстовете е "неприемлива изненада" и постига негативен резултат, защото браншът се настройва един срещу други.

На заседанието беше решено да бъде създадена работна група, в която да участват и организациите на таксиметровите компании. В следващата седмица предложените текстове трябва да бъдат преразгледани от тази работна група.

Във връзка с отмяната на промените в закона отпреди месец депутатът Цветомир Михов (ГЕРБ) коментира, че ще внесе законови промени, които ще предложи и шофьорите на автобуси да бъдат самоосигуряващи се лица и да извършват превоз за собствена сметка от името на фирмите превозвачи, предаде Investor.bg. 

На заседанието е била обсъдена концесията на Летище София, от която се залага еднократен приход в бюджета за 2016 в размер на 600 млн. лева. Подготвя се по-специфична процедура за концесия на летището, тъй като няма причина данъкоплатците да се натоварват с проблемите на БДЖ и разходите да се покриват през бюджета, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски. 
Депутатът Георги Свиленски (БСП - Лява България) обаче припомни, че по закон концесионните плащания трябва да постъпят в Сребърния фонд и предупреди, че дори да бъдат ползвани за БДЖ, парите няма как да са налични преди средата на 2017 година.

Последни новини
Още от Новини