Дацов: Стрес тестовете ще докажат нуждата от консолидация в банковия сектор

Народното събрание ще избере Фискалния съвет в края на ноември, коментира финансистът, който е кандидат за председател и член на корективния орган

Любомир Дацов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от предстоящия преглед на качеството на банковите активи и стрес тестовете ще докажат, че е необходима консолидация в сектора. Това коментира финансистът Любомир Дацов в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ на Bloomberg TV България. Той е кандидат за председател и член на Фискалния съвет, като в тази връзка сподели, че Народното събрание ще направи избора най-вероятно в последната седмица на ноември.

Последните финансови резултати на банките са движени от техните усилия да бъдат добре подготвени и да изглеждат добре преди предстоящите стрес тестове, които ще се проведат следващата година.


„Това дава резултат, защото виждаме отчетливи промени и в актива, и в пасива на банковите баланси“, каза той. „Виждаме повишаване на печалбата, на резервите и общата капиталова позиция. Банките изглежда по-добре капитализирани и с повече ликвидни средства.“


По думите на Дацов до известна степен наличието на много ликвидни средства може и да не се приема като добра новина, защото въпреки това „банките не финансират икономиката“.


Финансистът коментира, че по-високата печалба на банките е в резултат на по-ниските разходи за лихви, които те правят по депозитите, и намаляващата експозиция към лоши кредити, тъй като банките прочистват балансите си. В същото време кредитната активност не носи голяма доходност, а и инвестициите в ценни книжа не дават висока възвръщаемост.


Дацов бе категоричен, че не трябва да разглеждаме резултатите на българските банки изолирано от останалите процеси в икономиката.


„За мен важното в случая е дали има проблем с реалния сектор, а не толкова с банковия сектор, защото виждаме, че банковия сектор е достатъчно гъвкав и се нагажда към текущата обстановка, следва икономическите предизвикателства и тенденции и рисковете, които съществуват. Големите предизвикателства остават в реалната икономика“, посочи Дацов.


Финансистът смята, че след проверката на качеството на активите и стрес тестовете на системата някои по-малки банки могат да изпитат недостиг на капитал, но минимален.


„Нашата банкова система ще покаже, че резултатите и статистиката, която се публикува, са истински. Имаме една нормално функционираща система, добре структурирана и с професионален мениджмънт“, каза Дацов и добави, че политиците не бива да политизират процеса.


Бившият заместник-финансов министър коментира още, че резултатите ще покажат, че е нужна консолидация в системата, но за конкретни процеси по сливания и придобивания може да се говори едва след края на първото тримесечие на 2016 г.

В контекста на финансовите резултати на българските кредитни институции портфолио мениджърът на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев оцени, че публичните банки не са от най-рентабилните в сектора, като влияние върху това играе най-вече средата на ниски лихвени проценти.

Коментарите на Любомир Дацов относно финансовите резултати на банковия сектор в България и дейността на Фискалния съвет и прогнозите на портфолио мениджъра на Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев за отчетния сезон на БФБ и предстоящите икономически данни от България и еврозоната гледайте от записите на „InvestOr“

 

Последни новини
Още от Начало