Грос залага 100% на вдигане на лихвите в САЩ през декември

Бил Грос: Фед иска да се увери, че пазарите са готови

Бил Грос. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Бил Грос. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Бил Грос заяви, че има „100-процентова вероятност” Федералният резерв да качи лихвите през декември след като новите работни места се увеличиха.

„Готови са”, каза Грос в интервю с Том Кийн и Майкъл Мъккий от Bloomberg Radio, след като Департаментът по труда съобщи, че американската икономика е добавила 271 хил. работни места, а заплатите са се вдигнали с повече от шест години насам. Грос, мениджър на Janus Global Unconstrained Bond Fund, каза, че неговият фонд е сигурен в качването на лихвите и поради тази причина скъсява 30-годишните съкровищни облигации.

Освен това съветва инвеститорите да избягват риска. „Аз ще преследвам безрискови сделки, което значи, че няма да инвестирам в активи и високодоходни облигации”, сподели той.

Грос, който молеше Фед да вдигне лихвите каза, че очаква централната банка да повишава лихвите с 50 до 75 базисни точки на година. Опасенията, че един силен долар може да нарани глобалната финансова система могат да ограничат скоростта на повишение, каза Грос. „Мисля, че Фед ще действа постепенно,” прогнозира той.

Janus Global Unconstrained Bond Fund загуби 1.5% тази година, изоставайки от 78% от конкурентите си, според данни събрани от Bloomberg. По-рано тази седмица Грос каза, че е подготвил фонда си за доклада за заетостта.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Начало