Гърция одобри реформите преди среща на Еврогрупата

Пакетът е условие за помощ от 2 млрд. евро

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гръцкият парламент одобри пакет от реформи – условие, за да й се отпусне 2 млрд. евро помощ. Някои мерки все още трябва да бъдат съгласувани с кредиторите преди срещата на финансовите министри на страните от Еврозоната (Еврогрупата) в понеделник.

Пакетът беше одобрен в петък от 153 депутати срещу 118 против. Съпротивата на партиите срещу суровите мерки за изваждане на Гърция от рецесията до 2017 постепенно отслабва.

Клауза, изискваща вдигане на данъците на микропивоварни, но не и на гръцките клонове на международни бирени концерни, беше махната след като партията Независимите гърци, коалиционен партньор на Сириза, заплаши със сваляне на правителството като гласува срещу пакета с мерки, предава FT.

Проевропейски депутати от опозицията, които подкрепиха по-ранния пакет с реформи твърдят, че лявото правителство на Сириза се опитва да не приложи мерки, по които вече има съгласие, постигнато в замяна на трети спасителен пакет в размер на 86 млрд. евро. Ако Еврогрупата одобри двата млрд. помощи, средствата ще бъдат използвани, за да се покрият закъснели плащания, дължими на стотици доставчици на правителството.

Петъчният вот беше предварително действие, изисквано от кредиторите. Те включват промяна в начина, по който се изчисляват пенсиите, по-добро съответсвие с европейските енергийни регулации и намаления на данъчните облекчения за фермерите. Но Атина все още не е съгласна с кредиторите за реформи, които са особено непопулярни за гласоподавателите от средната класа.

Финансовото министерство търси компромис по отношение на принудителната продажба на първото жилище, което би засегнало хиляди ипотечни длъжници, след като първото предложение беше сметнато за прекалено щедро от кредиторите. Трифон Алексиадес, заместник министър по приходите, каза в парламента, че ще намери друг източник на средства до края на уикенда, след силна реакция срещу плана на правителството да се вдигне ДДС на частните училища.

Остана неясно дали кредиторите ще приемат алтернативна схема за събиране на 300 млн. евро, за да се запуши дупката в бюджета за следващата година, облагайки игрите за залози заради съмнения в прогнозите за приходите. Дори и ако законодателите одобрят допълнителните мерки по време на извънредната правителствена сесия през уикенда, ще има още трудности пред властта. Допълнителни съкращения в пенсиите и повишения на данъците за ферметите са част от следващият пакет реформи, които трябва да бъдат приети до края на този месец преди правителството на Сириза може да се надява на преговори за отписване на дълга – приоритет на политиката и за 2016.

Последни новини
Още от Начало