Atos купува Unify

Френската компания Atos купува Unify, която има бизнес в България

Atos отправи оферта за Bull. снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Atos отправи оферта за Bull. снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Френската компания за дигитални технологии Atos купува Unify, джойнт венчър между  Gores Group  и Siemens. Unify е третата по големина компания  в света за интегрирани комуникационни решения. Очаква се сделката да бъде приключена още през първото тримесечие на 2016 година. Това ще е факт след одобрението на регулаторните и антитръстови органи. 
Atos ще платят 340 милиона евро за всички акции на Юнифай. Това съобщи в конферентен разговор финансовият директор на Atos Ели Жирар, цитиран от Bloomberg. 
Тази сделка е важна, защото от Unify преместиха в България в началото на годината счетоводството, контрола и изпълнението по сделките за операциите на дружеството в САЩ, Великобритания и Германия. 

„Аз вярвам, че Atos е идеалния избор за устойчивото бъдещо развитие на Unify и нейните клиенти. Atos е доказан и доверен партньор с множество реализирани успешни интеграции след придобивания. В същото време ние ще продължаваме да изпълняваме глобалния си план Vision 2020 и да позиционираме Siemens като лидер в сегменти като енергетика, автоматизация и цифровизация.“, казва Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG. 
Unify е основана през 2008 г. под името Siemens Enterprise Communication с централа в Мюнхен, Германия. Компанията е джойнт венчър между The Gores Group (51%) и Siemens (49%). Дейността на компанията е главно в Европа, Северна и Южна Америка.

Unify предлага комуникационен софтуер, който ускорява дигиталната трансформация и бизнес развитието на клиентите, чрез специализирани решения за различните индустрии. Компанията има приходи от €1.2 милиарда и има 5 600 специалисти в повече от 60 страни по света, се посочва в изпратеното до Блумбърг ТВ България официално съобщение на Атос. Юнифай имат 3 000 патента.

Придобиването на Unify е последната сделка от поредицата по придобивания от страна на френската компания. 
Главният изпълнителен директор на Atos Тиери Бретон сключи няколко сделки в усилията да разшири географския регион на действие на компанията и експертизата й . През 2014 Той купи БУЛ – френска компания, предлагащи услуги, свързани с киберсигурността, за 844 милиона долара. А след това придобиха от Xerox,  информационно-технологичния аутсорсинг бизнес за 1 млрд. долара, така че да укрепят приходите си на щатския пазар. 
И в края една любопитна акционерна взаимозависимост. Siemens са най-големият корпоративен акционер в Atos, с контрол на 12% от капитала на базираната в Безон компания. 

Акциите на Atos поевтиняваха в Париж в 12:30 часа с процент и половина до 77.92 евро. От януари насам те са поскъпнали със 17.5 на сто, а за последните 12 месеца ръстът е от близо 43%. 
Акциите на Siemens поскъпваха във Франкфурт с над половин процент до 92.76 евро. За годината имаме загуба по позицията от малко над процент, а за последните 12 месеца повишение от 8.2 на сто.

От Делян Петришки

Последни новини
Още от Начало